餐厅: Kyoto Joe
资讯:

2024-04-22 23 浏览
收工同朋友约咗喺兰桂坊饮嘢,饮嘢前先食晚饭。朋友带我去加州大厦上面嘅日本餐厅,一入去,环境日式得嚟又几chill,天气凉凉哋仲可以坐露台,气氛一流。因为我第一次嚟,点菜就交俾朋友发办。先食前菜菠菜沙律同Toro他他。将菠菜切好砌成卷状再伴芝麻酱,做成一道冷开胃菜,非常开胃。之后嘅Toro他他咬落脆脆地,夹住菜食,口感一流。去日本餐厅梗系要试吓刺身,叫咗特上刺身拼盘,一共有六款刺身,都几厚切,食落够晒新鲜,特别系toro,入口即溶!配獭祭一流!龙虾汤矶煮鲍鱼,侍应特别介绍鲍鱼用sake煮、垫底嘅萝卜用冰糖煮,再加上用龙虾壳熬煮嘅龙虾汤,绝对推介!炉端烧就拣咗宫崎和牛筋同京都Shishitou青椒仔,和牛筋食落好淋,简单用黑椒同盐调味,青椒仔食落少少苦涩唔辣,下次嚟一定再order!侍应特别介绍嘅椰菜花天妇罗,用薄薄炸粉加上好似甜酸汁煮,好新颖好有咕噜肉feel!本身食埋鳗鱼炒饭已经好饱,但听到隔篱枱上crème brûlée ,我哋又跟叫。小小的crème brûlée 有3款口味,包括芝麻、绿茶同咖啡。个人最爱芝麻味,味道非常突出!今餐真系色香味俱全,大饱口福,价钱亦唔算贵,下次一定会
本身食埋鳗鱼炒饭已经好饱,但听到隔篱枱上crème brûlée ,我哋又跟叫。小小的crème brûlée 有3款口味,包括芝麻、绿茶同咖啡。个人最爱芝麻味,味道非常突出!今餐真系色香味俱全,大饱口福,价钱亦唔算贵,下次一定会再嚟!
2024-04-15
  • 矶煮鲍鱼