2024-10-29
趁未到Halloween人多过嚟兰桂坊感受一下节日嘅气氛,顺便喺度食埋晚饭。今日拣咗呢间餐厅西式嘅素食餐厅。西式素食餐厅我都系第一次尝试。感觉又几得意。Eggplant Salsa: 「茄子沙律」做得非常出色,酱汁浓郁,带有一点点辣味,配合软腍的茄子,别有一番风味。酱料与茄子的比例刚刚好,每一口都能感受到茄子的嫩滑,以及酱汁的浓郁醇厚。作为前菜,这道「茄子沙律」能够很好地开胃,为后续的用餐增添期待。Penne Alla Vodka: 呢道「意大利粉配伏特加」嘅酒味恰到好处,不会过于浓烈,让人一点也不会感到刺鼻。意大利粉嘅口感Q弹,冇过度煮软,与伏特加嘅香气相得益彰,整体来说系一道好有特色嘅主菜。Edamame Dip with Pepper: 「毛豆酱青椒」清新怡人,为整个用餐增添了清新嘅感觉。毛豆打溶成酱汁,酱汁调校得恰当,冇过于稀薄也冇过于浓稠,青椒就带有小小咸味,同毛豆酱一齐食感觉真系好特别。