半年多无食韩国菜,但近呢个月就接连几餐就喺食韩国嘢,其实,就无刻意拣,只喺朋友有兴趣,就投其所好。而今晚所去喺中环嘅「Sodam Chicken」,查实2年多前同亲友都到访过佢嘅铜锣湾店,仲记得佢啲无骨炸鸡同焗鸡都好正,亦喺小弟第一次食韩式炸鸡。中环店正正晌「艺穗会」对面街角,好易揾,餐厅楼高两层,但比较细同窄,而厨房、水吧设晌楼下,所以,下层嘅座位唔多。原打算坐晌上层,谂住环境开扬少少,刚巧楼上有人订场搞活动。餐牌印刷精致,图文并茂,尤其啲炸鸡,非常吸引。除炸鸡,仲有焗鸡、沙律、炒年糕、韩式汤锅、小食、薄饼、特饮,选择实在唔少。此外,亦提供一款「滋味套餐」,分2人或3-4人,计一计,喺非常划算嘅选择,而且,更喺可以试到季节限定嘅黄金咸蛋无骨炸鸡添,散叫都无得点呀!我哋就拣咗知2人餐,包咗一份炸鸡、一客薯条、一款美食(水冷面、鱼串汤或凯撒沙律)及两杯饮品(可加钱转其他饮品),都只喺卖$398 +10%凯撒沙律因为炸鸡及薯条两款炸物喺未然嘅选择,在乎喺拣咩口味,所以,第3样嘢就拣客沙律除除罪恶感。酱汁喺揾小兜分开上,不过,最后我哋都喺倒晒落去自己捞,啲罗马生菜好爽脆,配合烟肉、芝士碎及浓
,亦喺小弟第一次食韩式炸鸡
凯撒沙律

因为炸鸡及薯条两款炸物喺未然嘅选择,在乎喺拣咩口味,所以,第3样嘢就拣客沙律除除罪恶感。酱汁喺揾小兜分开上,不过,最后我哋都喺倒晒落去自己捞,啲罗马生菜好爽脆,配合烟肉、芝士碎及浓滑嘅沙律酱,咸香清爽。
凯撒沙律
紫菜薯条

炸薯条当然食唔少啦,如配其他味道,大多数都喺加芝士,亦试过配黑松露酱,但配紫菜碎就第一次喇。估唔到,配紫菜碎效果非常好㖞,薯条香脆唔油,紫菜碎令味道有层次,变得更惹味,值得留意嘅喺,一来啲紫菜碎唔喺粉,跟粉状嘅感觉喺有些微唔同,二来佢哋唔喺炸起薯条后,就咁糁紫菜碎上面就算,坚喺一层薯条一层碎,喺心思嘅表现
紫菜薯条
炸鸡方面,可以选择双拼,个套餐可拣季节限定嘅黄金咸蛋炸鸡,呢个就肯定喺铁胆,其次,仲有韩式、蜜糖芥末、甜酸、辣味、雪花芝士及柠檬柚子供选择。我哋就一半拣黄金咸蛋,另一半选蜜糖芥末。两款炸鸡都炸得金黄,热气四溢。
蜜糖芥末炸鸡、黄金咸蛋炸鸡
黄金咸蛋炸鸡

呢款炸鸡会搭啲墨西哥脆片,过吓口瘾咁啦,而啲炸鸡表面沾满晒咸蛋黄,入口时𠮶朕咸蛋黄香味好浓郁,蛋黄起晒沙,而外皮仲带脆口,鸡肉却十分之嫩滑。之不过,两只起,三只止,再食有啲漏同偏咸嘅感觉。
蜜糖芥末炸鸡

蜜糖、芥末,一个甜,一个辣,真喺好有趣而又产生到化学作用嘅组合,其实,虽然喺加入芥末,实际辣度好有限,所以,就算唔食辣嘅人都啱食。佢哋啲鸡,完全沾满酱汁,呢一款都唔例外,咬落惹味,却又有份滋润嘅感觉。
苹果特饮 +$10、菠萝汁

小弟就简单啲要杯菠萝汁就算,因为唔喺鲜榨货色,感觉普普通通咁啦;不过,表姨甥女杯特饮以青苹果糖果打入梳打,青绿色够大杯抢晒镜,味道酸酸甜甜又够冻,配炸鸡真喺爽,仲插咗串色泽缤纷嘅软糖添。
苹果特饮、菠萝汁
咪睇个套餐得3样嘢,食完真喺好饱吓,连埋嘢饮,都喺四百松啲,加上啲炸嘢又真喺好食有水准,性格比高㖞。
蜜糖芥末炸鸡、黄金咸蛋炸鸡