2012-09-26
妈妈比左张泰昌半打蛋挞或沙翁换领劵我 , 见今日凉凉地慢慢行出火车站 , 拎返屋企做下午茶同听朝做早餐点知去到刚好卖晒 , 要等十分钟 ... 见唔赶时间 , 一场黎到 , 等一阵啦十分钟后 , 新鲜出炉蛋挞出黎喇 , 好香呀 ( 虽然我己经食左 $ 10 煎酿三宝 )半打可以拣三个蛋挞三个沙翁 , 我见到佢入盒比我 , 真系有 d 冲动叫佢就咁递个蛋挞比我即刻食呀 !! 好靓好涨满o既蛋浆 , 澄黄软滑 , 几乎同挞边成水平 ...外间有好多地方o既蛋挞系倒四分三蛋浆 , 发得五分四嫁咋拎到返屋企 , 其实都仲系饱饱 , 但系真系忍唔住要食喇蛋挞仲暖嫁 , 曲奇饼皮 , 我至爱 ^^ 好薄好松化 , 要好小心咁拎住食个皮牛油味不过重 , 不过有少少咸咸地 , 甜度适中 , 好味 ~蛋浆部份更加系香甜滑溜 , 最钟意佢够厚身够饱满 , 一啖入口蛋同挞皮o既比例近乎系 95% Vs 5% , 所以暖暖地食就最 arm 喇新鲜出炉太热o既话 , 要就住就算怕烫到 , 变左要分开细细啖食 , 滋味减半o家喇食完个蛋挞 , 争扎之下 , 都系忍唔住食左个沙翁 , 因为放耐左 d 砂糖就溶嫁沙翁
慢慢行出火车站 , 拎返屋企做下午茶同听朝做早餐
点知去到刚好卖晒 , 要等十分钟 ... 见唔赶时间 , 一场黎到 , 等一阵啦 十分钟后 , 新鲜出炉蛋挞出黎喇 , 好香呀 ( 虽然我己经食左 $ 10 煎酿三宝 )
半打可以拣三个蛋挞三个沙翁 , 我见到佢入盒比我 ,
真系有 d 冲动叫佢就咁递个蛋挞比我即刻食呀 !!
外间有好多地方o既蛋挞系倒四分三蛋浆 , 发得五分四嫁咋 拎到返屋企 , 其实都仲系饱饱 , 但系真系忍唔住要食喇 蛋挞仲暖嫁 , 曲奇饼皮 , 我至爱 ^^ 好薄好松化 , 要好小心咁拎住食
个皮牛油味不过重 , 不过有少少咸咸地 , 甜度适中 , 好味 ~ 蛋浆部份更加系香甜滑溜 , 最钟意佢够厚身够饱满 , 一啖入口
沙翁其实就只鸡蛋加糖加面粉 , 炸成蛋球再加上砂糖 , 最重要系滚动粉团
唔可以比佢吸入太多油份 , 而且要控制得好先可以发成涨卜卜o既球形
泰昌沙翁系咪特别好食我就真系唔知 , 原因系无乜地方可以食到 ,
对我黎讲 ... 我食落去唔会觉得好油 , 有香浓蛋味 , 唔会干争争咁 , 就系好味喇
好钟意大大啖硬落沙翁度 , 中间松软到好似空心o既感觉 ....
第一啖真系好似得个壳咁 , 酥脆外皮怖满砂糖 , 口感跟味道都好好 再黎第二啖 , 无咁甜 , 中间软绵带少少湿润 , 唔系好粉好干 , 蛋香扑鼻 ,
其实己经七成饱 , 都依然觉得好美味 , 其实唔叫停自己 , 我可以继续食嫁 xdxd ## 我今日先知 , 原来泰昌除左有蛋挞同沙翁之外, 仲有咁多面包糕点买o家
仲有包装曲奇饼呀 , 蛋卷呀之类 , 下次想下 df 砵仔糕 , $ 12 / 3 ^v^