蛋挞不嬲都系香港人下午茶嘅美食,因为一件热辣辣新鲜出炉既蛋挞,酥皮松脆,蛋浆滑溜,加上一杯热奶茶,就可以抵销港人半日嘅辛酸,但一件普通嘅蛋挞,点可以满足到嘴刁嘅香港人,因为皮蛋挞非常考功夫,要做到外层松化、蛋浆软滑既酥皮蛋挞谈何容易。最近有间好受欢迎既茶餐厅,原因系因为佢地既酥皮蛋挞。金园茶餐厅系位于长沙湾工业区既一间旧式茶餐厅,平时食客都系街坊多,不过可能因为疫情,香港人无得去旅行,只可以专心一意系香港揾美食,最近社交平台发起一个香港蛋挞关注组,将各大茶餐厅嘅蛋挞比较,有网民将呢间金园茶餐厅嘅酥皮蛋挞放咗上去,引起热烈嘅关注而爆红,蛋挞厚得黎又松化既卖相,吸引左好多蛋挞迷过黎帮衬,高峰时期要排足45分钟先买到,由此可见佢有几受欢迎。金园茶餐厅其实已经长沙湾开业二十几年,系1998年开业,系家庭式经营,呢家由第二代既次女接手。第一代店主做法就系贵精不贵多,所以餐牌剩系得两页纸,款式唔多,不过茶餐厅要有嘅佢都有,当中猪扒烩意粉最出名,因为入面既秘制黑椒系前店主拜师学习,黑格豆要亲自去上环海味店挑选,对食物非常执著。特别一提每人最低消费$19,所以净系食一个蛋挞唔够。当日系红日去,大概下昼

当日系红日去,大概下昼两点去到餐厅,会见到餐厅左右有两条队,左边系堂食,右边净系买蛋挞,右边条队会比较多人,大概六到十人,每次都系半打半打咁买,蛋挞出炉一底大概有36件,所以两、三分钟就会扫光一底。而左边条队大概有四个人,可能因为我一个人去,所以好好彩唔驶等就入到去堂食。

店内都算灯火通明,长身会贴咗店舖旧面貌嘅相片,餐厅既一砖一瓦、家私、水吧全部都系自己设计同制造,不过佢哋嘅长枱大细比较细,再加上疫情关系,用隔板分开一半,就窄上加窄,啲嘢食紧贴住隔板。
1️⃣ 酥皮蛋挞 💰8(👅: 8.5/10)
酥皮蛋挞

呢度蛋挞嘅酥皮系用面粉、猪油同奶粉做嘅油酥皮,搅拌后放入雪柜,经过一晚松筋,再加上用鸡蛋、奶水、糖、油整成嘅水油皮,同样冷藏过夜,将两层皮叠起,不断对折,完成后再放入雪柜过夜,呢个多年不变、经由入行已经四十几年老师傅既蛋挞食谱,先做到呢个咁特别嘅酥皮。
一个好食既酥皮蛋挞,我觉得首先皮要酥香松化,厚度要适中,酥皮与蛋浆的比例要恰到好处,食起黎先有层次感,因为酥皮太厚无层次,太薄又好易变实,承受唔到蛋浆重量,未系焗炉里发起就已经比蛋浆压扁。而蛋浆口感要滑,唔可以离边,如果唔系有虚位既蛋浆食落会韧。蛋浆比例要适中,入口先够滑同带蛋香,如果蛋分量太少,蛋浆会过稀唔够蛋香。蛋挞味道又唔可以太甜,如果唔系会抢左酥皮既油香。
酥皮蛋挞大细差唔多掌心咁大,睇落脤卜卜,个个都系色泽金黄色,个酥皮比一般面包舖厚好多,有足料既厚酥皮,外表非常之靓,无论系酥皮定系入边嘅蛋浆,闻落好香牛油香味,蛋挞罗上手,足秤重料,八蚊呢个价钱非常贴地。
入口酥脆又松化,酥皮够厚,挞皮层次分明,但酥皮究竟厚好定薄好就好睇个人口味,一个蛋挞点好食法,冻都唔会系好食,而呢个食落够热辣辣,焗得够干身。
中间蛋浆部份呈金黄色,入口滑溜而且有蛋香,蛋汁胀卜卜,蛋香同牛油香并重,食落唔油腻,甜度亦恰当,要挑剔既系如果可以再甜啲、蛋浆再厚D、蛋挞既底都好似外层咁松化会更好食。
🍲 特餐💰40
2️⃣ 沙嗲牛肉面 (👅: 7.5/10)
沙嗲牛肉面

沙嗲牛肉面算系依度嘅招牌,沙嗲牛肉配方系上一代店主自己研究,去左唔同地方试完之后,揾到呢间沙嗲厂出产既沙嗲酱,而且用左新鲜牛肉。
沙嗲汁主要得牛肉有沾到,而碗面本身系无咩,所以牛肉食落算够味,不过个汤面就唔太够沙嗲汁,而且汤底偏咸,食落会口渴。
牛肉食落较厚,算冇乜筋,份量有四、五旧可以接受。
面应该系大光面,食落算小小淋,我个人钟意硬身D。
3️⃣⃣ 火腿奄列(👅: 7.5/10)
多士

火腿奄列食落正常,蛋煎到半生熟,切开中间会漏少少蛋汁,不过会有小小㶶边,食落都有小小㶶味,火腿份量正常,不过油味重左D。
4️⃣ 多士 +💰2(👅: 7.5/10)
多士烘到偏㶶,牛油都算足够,小小脆身。
🍹 冻柠茶 +💰2(👅: 7.5/10)
冻柠茶

冻柠茶茶算几浓,但唔会好涩,加埋柠檬几香,系杯唔错既柠茶。
🌟其实长沙湾同区既新华茶餐厅都系出名蛋挞,我食过觉得蛋挞酥皮偏厚,要食多两啖先食到中间,虽然酥皮松化、蛋浆稠度适中,不过甜度偏淡、蛋香较单薄,酥皮同蛋都是咬落较软,个人钟意金园蛋挞多D。

好食系好食,但值唔值得山长水远买,就好睇大家几钟意蛋挞,如果系买一底返去同人一齐食都值得既,如果净系想浅尝一两个,建议不如直接堂食试埋其他野食,因为堂食可以边食边等出炉既蛋挞。而呢度既特餐份量都足够,再加埋蛋挞,其实一定食得饱。

呢度系蛋挞每朝六点就出炉,网上写每10分钟就出一次炉,但实际我果次食见到差唔多7、8分钟就出一次炉,可能因为出咗名,为左满足大排长龙嘅大家。店内都有其他新鲜出炉嘅面包同西饼好似合桃蛋糕、蝴蝶酥、椰挞、鸡批卖,价钱都系合理。另外店铺既黑椒炒意粉都系人气之选,过黎试蛋挞个时可以顺侯一试。
👅味道: 8/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: 60 (服务费: NA)
❗ 每人最低消费$19
2021-04-06