2020-11-07
第一次食呢间蛋糕店嘅蛋糕,一望去陈列雪柜,好多款蛋糕/挞/批都好吸引好想食!最后拣咗下面三款:蜜瓜批13cm呢个蜜瓜批几惊喜,因为食过几间类似嘅日式蛋糕店,好多蛋糕都系个样好靓,但食咗就觉得系华而不实。而且买完先知原来系Italian tomato旗下⋯⋯更加⋯⋯会唔会中伏⋯⋯?第一啖食咗旧密瓜先~甜嘅!第一啖印象唔错,继续试!cream、夹层嘅海绵蛋糕、蜜瓜果粒,都正正常常~而中间内心会有一pat'糯米团'?烟烟韧韧!本人十分偏好烟烟韧韧嘅食物,所以加分!!呢个蜜瓜批整体都出色,打破咗我对'Italian tomato蛋糕=华而不实'嘅印象!但唯一要扣分嘅系佢个杏仁挞底比偏实还要实⋯⋯真心要不断反覆切切切锯锯锯(用铺头附上嘅蛋糕胶刀)+耐心 100%先可以食到呢个唔错嘅蜜瓜批~撇除挞底~呢个$200几嘅生日蛋糕都唔差啦!畀个好评啦~remark:第二日食埋剩下嘅小半,就发觉挞底已经变得更硬,挞底同上面嘅蛋糕已经分离,变咗两个独立个体,同埋挞底食落似雪硬咗嘅牛油味⋯⋯um⋯⋯究竟呢个批喺铺头放咗几多日⋯⋯?不过蛋糕唔计挞底食系几出色的!提子忌廉吉士挞呢个挞比想象中更出色!提子爽甜脆,而
蜜瓜批13cm
第一啖食咗旧密瓜先~甜嘅!第一啖印象唔错,继续试!
本人十分偏好烟烟韧韧嘅食物,所以加分!!
但唯一要扣分嘅系佢个杏仁挞底比偏实还要实⋯⋯
撇除挞底~呢个$200几嘅生日蛋糕都唔差啦!畀个好评啦~
提子忌廉吉士挞
呢个挞比想象中更出色!
提子爽甜脆,而且提子皮唔会涩的。
下层嘅红莓酱好好味,好松软,只味似细细个果时食嘅红莓馅饼,好有童年回忆🤣加分!
呢三款挞/批个饼底都一样,但似乎提子挞系最新鲜的,佢个挞底系三个入面最松脆,而且最易切开,唔系刀仔锯大树咁切极都切唔断😅
$40一个几公道~值得一试🤤
白桃吉士挞
白桃好爽脆又甜!
下层就系吉士酱,不过略嫌吉士酱偏实,感觉系雪咗几日咁;而个杏仁挞底又偏厚,食落都系偏实、硬。
$48一个,就偏贵了⋯⋯
相信如果呢几个挞/批都系新鲜即日制造即日食,应该会几滋味~