2018-04-20
喺新宿食过一次,一试难忘!除左一兰,呢间系第二间过江龙拉面店我会愿意花时间排队。中午1点去到,等左40分钟,终于有位。好彩今日天气唔算太热,所以等40分钟都可以。排队期间,职员已经俾定纸仔我地填。口味除左原味虾汤,仲可以要豚骨,不过本人觉得原味先可以食到虾汤既精髓。入到去第一个感觉系冷气好足够,夏天食拉面如果唔够冷气会好辛苦。而且座位好宽敞,一啲都唔迫,坐得好舒服。同男友一人一碗拉面,再加一个虾饭团。我拣左原味虾油盐味粗面。拉面一到,影完相之后,第一件事当然系饮啖汤啦。如果未去过日本分店食,会觉得汤底好浓,虾味好突出。但如果有比较之下,就一定觉得日本汤底浓味好多。面质方面,都有3款,我拣左粗面,因为我自己比较钟意食有质感既拉面。每一条粗面都非常弹牙,又唔会太淋,软硬适中。香港分店限定虾味饭团,一场黎到点都要试下。建议先食饭团,后食拉面。咁样一来包住饭团块紫菜唔会因为接触空气太耐而淋左,二来食完拉面饮完汤,口腔已经充满浓烈虾味,再食饭团,就试唔真饭团既虾味道。店内职员都好好礼貌,如果未试过既朋友,都不妨一试!
同男友一人一碗拉面,再加一个虾饭团。
我拣左原味虾油盐味粗面。
原味虾汤盐味粗面
香港分店限定虾味饭团,一场黎到点都要试下。
店内职员都好好礼貌,如果未试过既朋友,都不妨一试!
原味虾汤味噌粗面
虾味饭团