2013-02-23
今年试过港九新界的鸡煲, 又不就脚, 甚至有几间要等成个几钟!!!终于等到太古坊这间鸡煲~ 约了几个在太古坊返工既旧同事一齐食鸡煲火煲超出预期的好!!! 正!正!正!第一正, 地点方便, 不用等位!位处太古坊, 幽静, 地铁行2分钟, 方便, 因新开张, 又不是开在大街, 还未有太多人知道这处, 人不算太多, 不用等位! 快、靓、正!第二正, 食物够新鲜, 干净!主角鸡煲的鸡煮成个钟都ng老,嫩滑鲜甜; 响铃大件新鲜香脆; 肥牛油花分布平均,滑溜爽口,牛味浓郁, 爆浆丸够爆又弹牙~其实佢有海鲜, 小菜, 特色菇类, 但今次都系食肉为主~! 下次会再黎~第三正, 价钱公道!因为不是任食, 食几多叫几多! 又不用难为自己~! 而且食物有保证!第四正, 汤底正!本来已为鸡煲间间一样, "小辣"的鸡煲汤底应该会越煮越咸... 但今次是我第一次食煮得耐汤底都不会变咸的鸡煲, 又没有味精, 味道天然有层次, 而且用明火打边炉鸡煲汤底和食材特别好味~ 当食到没有水时, 店员加的是热汤, 加热汤后也保持一著一样的水准~ 赞!第四正, 有得食烟!有点大排档feel, 有室内冷气位, 有室外食烟位!!!
超出预期的好!!! 正!正!正!
第一正, 地点方便, 不用等位!
第二正, 食物够新鲜, 干净!
第三正, 价钱公道!
第四正, 汤底正!
第四正, 有得食烟!
有点大排档feel, 有室内冷气位, 有室外食烟位!!! 因为次次食饭都要等埋一齐闪出去食烟, 食著楼上餐厅就烦上加烦, 餐厅外放有7,8张枱, 位置通风良好, 地方干净~ 今次食烟的朋友讃口不绝, 不断赞没揾错地方~
第五正, 服务好!
出面d "亚姐", 讲野大声, 表情差, 做野又慢, 只觉得食客就系识找麻烦, 有部份行过都当睇你ng倒...
这间店员: 有笑容, 主动, 勤力, 动作快~ 这才叫"香港精神"吧!
如果可以为持落去, 这间鸡煲会是我首选!!