2005-05-30 36 浏览
琴日星期日同爸爸妈妈去饮茶~^^ 本来唔知饮边间好..想好食~又想平~~v~~上到去~哇~稻香门口劲多人~'0'~迫埋去问d hostress「请问今日有冇下午时段架~?」d姐姐虽然忙,但都有礼拜地回答「星期日冇架..唔好意思呀~~」见到隔离皇廷静英英咁~个hostress都冇野做紧~咪走埋去问同一个问题~佢竟然答我「茶就有得饮~平就冇得平~!星期日间间都唔做下午茶架啦~~~」d咁既态度...唔怪得冇生意啦...赶客咁..点饮得落呀~~__~~即刻过番稻香等位~!果然系明智既选择~^^个茶好好饮~^^~!!我地嗌左龙井~d茶叶好青绿~~浸泡左好耐d茶叶只系青中带点啡~依然浓味~茶味清新甘香~就算沟水饮都仲饮到香味呢~~我既至爱虾饺噢~~劲正~~几乎成个乒乓波咁大粒~皮薄却烟un^~^里面冇笋~全是大大只既虾~好爽口~而且好多汁呢~w 犀利都系大点咋~睇张点心纸~萝卜丝酥饼都要大点~?!但又想食㖞~v~个卖相..虽见到幼细既一层层~但略欠金黄呢~_~但一食..哇~'0'~个皮劲松化~~~好薄好脆~入口即溶~~d萝卜馅相对占既比例多好多~而且清甜多汁~~w~~好正~~大点都抵呀~>

果然系明智既选择~^^
茶味清新甘香~就算沟水饮都仲饮到香味呢~~

睇张点心纸~萝卜丝酥饼都要大点~?!但又想食㖞~v~个卖相..虽见到幼细既一层层~但略欠金黄呢~_~但一食..哇~'0'~个皮劲松化~~~好薄好脆~入口即溶~~d萝卜馅相对占既比例多好多~而且清甜多汁~~w~~好正~~大点都抵呀~>3<~

杂酱蒸凤爪只系小点~但比其他酒楼既~甚至有d卖中点既都好味道呢~!呢度既凤爪大只厚肉d~个酱既浓味刚刚好~唔好过咸~而且唔似一般既咁nup身呢~~^^

奶皇千层糕都系小点~但卖相好靓呢~^^~唔似平时就咁一大旧正/长方形~佢系切成四小件菱形~好软熟~w~而且较一般的淡~~食完都唔会觉得腻呢~

不过个菜干猪骨粥好重味精~菜干同肉味都唔够~_~
翠绿带子饺都系麻麻~卖相几靓架~里面有带子有虾~不过个皮un得滞~入面仲有芹菜..~x_x~
个冬蓉饼劲难食~>_<~!!闻落已经有油益味!阵味盖过哂..完全食唔出个馅d味~食左一啖即刻丢低..呕..

但服务态度真系唔错~^_^~唔会似平时饮茶饮到冇哂要开茶壶盖~d waitress频频黎加水~同埋佢地好有礼貌~仲识upselling~训练有数咁~^^ 我地话个冬蓉饼唔掂~佢仲即刻道歉同cancel左个饼~~' '~结果埋单都系百三蚊左右~唔算太贵呢~~服务咁好都抵番既^~^