2023-09-01
今日写返早前特别庆祝屋企人生日于是就去Rosewood订返D蛋糕试一试🎂 因为胃口唔大又想每样食啲 所以就冇买到原个蛋糕🤪比起其他酒店佢嘅蛋糕价钱仲要更贵🙊 食完感觉真系一分钱一分货💕 味道好有层次感觉好优雅 而每件蛋糕都好似艺术品咁🎨 攞饼嘅时候都见到饼店门面好IGable 决定下次去试佢嘅下午茶📷⭐️ Tahitian Vanilla Millefeuille 🤍系我食过最高质嘅千层酥🥰 大溪地云呢拿既味道好舒服好自然😋 唔会过甜完全同云呢拿香精截然不同🌸千层酥酥脆但唔会太易碎 整体比例岩岩好❤️⭐️ Rabbit Bun Chocolate Cake 🐰好有玩味既设计砌左兔仔出嚟🦄里面有朱古力加上榛子🌰 入面加上Brittle脆脆嘅口感🥜 整体口味较甜有童真🤡⭐️ Mango and Coconut Tart 🥭配搭比较简约同简单主要突显芒果嘅新鲜💛 挞底比较轻盈 唔太重牛油味🧈 芒果唔算满满的甜度但感觉新鲜🥳⭐️ Devil 😈主要朱古力为主题嘅蛋糕🍫外型好几何像一个恶魔果实🍓里面包着热情果酱💜 朱古力味道浓厚但系唔够层次 热情果带点酸整体中和了甜度🏖
⭐️ Mango and Coconut Tart 🥭
⭐️ Devil 😈