2023-09-15
真心隐世但值得更多人识既精致越南菜⸜(⌯'▾'⌯)⸜@nhau_hk 无卖最为人熟悉既pho同banh mi 越南藉大厨有多年法国菜背景 佢将学到既技巧融入地道越南菜式每一道菜我地都一致觉得wow 几好食既感觉·͜-◦ Banh Mi Tacos越南版本既迷你tacos 馅料系取材越南法包有东南亚风调味浓郁既猪肉同酸萝卜一道非常称职既开胃菜.ᐟ◦ Roasted Cauliflower无谂过椰菜花可以咁好食(∫’•͈﹃•͈)∫烤到入哂味完全无草青味 配肉松好出色◦ Freshwater Prawn Banh Trang推介大家叫黎试 几特别又少见既菜式- ̗̀𖤐佢系煎脆左既米纸包住炒粉丝 鲜虾同洋葱米纸仲好似蛋饼咁连埋蛋煎 超香~◦ Softshell Crabs有惊喜 两只软壳蟹超级大只又厚肉( Ꙭ)!脆就预左既 但未试过食软壳蟹系啖啖肉◦ Grilled Lemongrass Spring Chicken又话春鸡 好大份㖞.ᐟ.ᐟ除左相见到既鸡件 铺系底仲有好多片鸡胸肉仲配埋生菜同米粉可以包住食烤鸡腌得好够味 好香香茅味 都算嫩滑◦ Pandan Ice Cream连甜品
@nhau_hk 无卖最为人熟悉既pho同banh mi
烤到入哂味完全无草青味 配肉松好出色
◦ Freshwater Prawn Banh Trang
推介大家叫黎试 几特别又少见既菜式- ̗̀𖤐
佢系煎脆左既米纸包住炒粉丝 鲜虾同洋葱
米纸仲好似蛋饼咁连埋蛋煎 超香~
◦ Softshell Crabs
有惊喜 两只软壳蟹超级大只又厚肉( Ꙭ)!
脆就预左既 但未试过食软壳蟹系啖啖肉
又话春鸡 好大份㖞.ᐟ.ᐟ
除左相见到既鸡件 铺系底仲有好多片鸡胸肉
仲配埋生菜同米粉可以包住食
烤鸡腌得好够味 好香香茅味 都算嫩滑
◦ Pandan Ice Cream
连甜品都几唔错 雪糕斑斓味唔算浓但有既
但配搭既类似椰子糖用木薯粉整 煎到微脆 椰味好浓烟烟靭靭好食(´∇`)
P.S. 食物份量比想像中大 呢度三个女仔勉强食得哂 其实可以叫少一样
再P.S. 有心理准备位置较鬼祟 夜晚黑蚊蚊去阴暗左啲 不妨考虑早啲/午市去
✿
#lastbitematters