平时食完正餐之后,总有第2个胃食甜品,如果咁岩拣到戈间系好味既甜品系一件开心既事,但如果拣到间好味又精致既甜品就系锦上添花。原来铜锣湾 The L. Square有一间又睇得又食得既甜品画专门店,吸引吾少人前来。所谓既improvisation其实系由甜品师傅逐步逐步同客人一路讲解一路整,多数都系2-3人去食,而每2-3个人都会有一个甜品师傅去跟。场内容纳人数吾多,应该20几个左右,但由于餐厅十分受欢迎,所以事先最好book定位。甜品师傅会细心咁讲每一个步骤有咩材料,同埋会问客人有冇啲咩材料系吾食得或者吾想食,从而就会吾落。第一个黎就系饮品,好得意,揾两支试管装住haha,其实系番石榴汁,好少饮呢样野,饮落几清甜几好饮呀。整之前会问客人想要黑/ 白/ 灰色既软垫做底,个人觉得黑色衬出黎会比较靓所以就拣左黑色。另外又会问你想吾想加啲咩字系上面,多数应该都系Happy x anniversary 或者Happy birthday to xx 等等。首先落既系汁,有车厘子、芒果、椰子、士多啤梨味。然后落既系粉,有菠萝、蜜瓜、士多啤梨味。配料分别有红桑莓脆米、菠萝脆米、柑桔啫喱、焦糖脆脆、红豆

首先落既系汁,有车厘子、芒果、椰子、士多啤梨味。
然后落既系粉,有菠萝、蜜瓜、士多啤梨味。

配料分别有红桑莓脆米、菠萝脆米、柑桔啫喱、焦糖脆脆、红豆奶冻、朱古力脆片同埋朱古力奶冻、芝士wasabi。
柑桔啫喱真系几特别,而最好食我觉得就系朱古力奶冻,食落口啲朱古力好似真系会溶出黎咁
另外芝士wasabi系超级特别,其实系软林林嘅一旧野,但食落真系废噏啲讲句,芝士同wasabi味各占一半,但好食既,无啦啦系个甜品上面加咸嘅嘢感觉好搞笑。

最后落既系分子雪糕,出晒烟既moment绝对值得拍片~雪糕系红莓加红酒味,另外一只味系竹炭朱古力味,个人应为红莓𠮶只味纯粹系绰头,酸酸酸
不过朱古力味真系几好味。

充满艺术气息既甜品

Improvisation

餐饮系整甜品之前已经有问我哋想饮咩,但系差唔多食完个甜品𠮶阵先会上。外型十分搞笑,系吾同种类既水果系入面「煲」,然后连接啡色戈支棍就系盛载水果茶既器皿,等佢煲完后就可以倒落杯饮。味道颇为清新,系新鲜既水果味,同埋吾会死甜,几适合食完戈个甜品之后饮。

制成品太靓喇,净系影相都影左劲耐。

最开头一定冇谂过食甜品都可以咁饱,但其实真系当正餐食都得。一点一点嘅心思令人赏心悦目,食既同时又有视觉享受,真系一大乐事。