2019-10-30 84 浏览
喜欢品尝不同国家美食的我,今次发现中环有家老挝菜馆,当下就决定在此晚餐~上到四楼就系餐厅,装修很简单,但有点中泰风味,坐低递上餐牌,不为意会以为系报纸,先是介绍老板的开店之源及老挝菜的始源,再翻开后面就系餐牌,分咗素食与肉食Menu,迎合而家香港人嘅健康需要,而且有法丶泰丶越混合潮州菜烹调,别具一番风味。我地叫咗D小食丶同一个炒饭外加饮料甜点首先到嘅系烧猪颈肉,肉质爽口,烧得微焦且啖啖肉,沾埋个酱汁味道更升华跟住就系盐酥鱿鱼,炸出来一粒粒的,吃下有牛油香且酥脆香口然后再来是拉差酱单边鸡翼,单边鸡翼容易食,而且味道惹味非常,是下饭菜之作生菜包好大碟,不太辣,配上青瓜和九层塔食包住食,味道更出主食要咗个老挝海鲜炒饭,饭类叫求见,用料丰富有大虾、青口丶鱿鱼丶鱼丶扎肉鱼蛋⋯仲有只太阳蛋坐镇,个饭整到红卜卜,带甜味,配上炸面丶虾碎和鱼干伴食,必点之选除菜式特别外,饮品也特别选择,我地叫咗青柠梳打(可叫甜度)同青椰咖啡,用椰奶代替牛奶同糖,满满椰香~吃到七七八八,还是心心念念甜品,再点了一个芒果糯米饭,用上紫米和满满椰浆铺面,配上香甜芒果是一绝之作,一定要吃老挝菜其实都好似泰国菜同越南菜,但佢又带
我地叫咗D小食丶同一个炒饭外加饮料甜点
跟住就系盐酥鱿鱼,炸出来一粒粒的,吃下有牛油香且酥脆香口
生菜包好大碟,不太辣,配上青瓜和九层塔食包住食,味道更出
主食要咗个老挝海鲜炒饭,饭类叫求见,用料丰富
老挝菜其实都好似泰国菜同越南菜,但佢又带有自己风味,系一个不错选择~