以前返工就喺隔篱街,一直都好钟意呢两条街嘅感觉,除咗有中环地道嘅饮酒文化酒吧林立,呢度仲保持香港嘅地舖特色,介绍大家嚟呢间酒吧真系好特别,佢哋嘅Menu有耳目一新嘅感觉,亦都融合咗香港本地文化嘅Cocktails,依家出边好多Cocktails都系以环境装修或者饮品嘅摆盘,令到大家有新鲜感,呢间除咗摆盘够晒精致,饮落都够晒特色。我就同朋友试吓佢哋最新嘅Cocktail Menu,点咗几杯试吓,融入广东嘅口味,亦都有余食咗一份美味嘅餐点,点样特别?睇吓我介绍吓啦😎Hawthorn forest细个香港大嘅朋友一定有食过山楂饼,居然以山楂饼嘅配搭一杯以茅台同酱香甜味,入口除了有清新甘香嘅cold brew coffee,而且融入咗红枣菊花后令尾段感觉更加鲜明平均。Lo bak go真系饮落好似食咗萝卜糕嘅味道,偏向有少少酸同咸香嘅融合感觉,饮落即刻有种熟悉感,感觉犹如芝士般的泡沫空气质感同虾米咸香的cocktail 非常融洽,饮落真系好有新鲜感。Mosyter绝对令我非常惊讶,真系每一啖都好有好食咗一啖蚝嘅感觉,特别系配搭埋配蚝叶同紫菜会令感觉更加鲜香,呢杯白面豉味Gin浓郁而清爽。Tea

Hawthorn forest

Lo bak go

Mosyter

Tea leaf eggnog
融入茶叶蛋的裂纹概念,加入蛋同八角味,有种中式药材般嘅层次,而配合埋拖肥糖嘅后段,味道非常浓郁丰富。

Pepper Tom
钟意刺激嘅朋友一定要试吓,其实未去到好辣,而杯边分咗一半白胡椒味较重,及另一半没那么多白胡椒,令大家可以分别到胡椒嘅后劲与强烈对比,香辣之余带有咸酸菜味,直头系好似食咗胡椒猪肚一样嘅冲击,其实都几辣身,又不由自主地一口接一口咁饮。
2024-05-03
$150 (其他)
  • Hawthorn  Forest