2021-09-24
餐厅:谭仔三哥米线 (观塘)地址:观塘康宁道1-9号晨光大厦3楼谭仔三哥不嬲都喺香港人嘅平价饭堂,我最欣赏佢哋时不时就会有新搞作,推出全新汤式同菜式,唔会一成不变,值得一赞同埋去试吓😋最近见到羽毛球一哥伍家朗、滑冰女神马晓晴同Viu TV台柱强尼去咗谭仔三哥试新嘢,包括螺酸汤猪皮螺片米线、椒麻凉拌鱼爽肚同凤梨蓝蝶花香特饮,我都忍唔住要跟风一试呢几款新款嘢食😎✝️螺酸汤猪皮螺片米线 所谓嘅螺酸汤,原来喺用深海烟韧弹牙嘅海螺切片,加上用咗古法腌制嘅酸笋同酸辣豆角熬制而成🔥,当中唔少得木耳丝同辣椒粒🌶️,入味而爽滑猪皮仲完美咁吸收晒汤底嘅鲜、甘、辛、酸、辣👍,丰富嘅口感,够晒过瘾😛,不过闻落阵荀味又真喺唔喺个个受到😂 ✝️椒麻凉拌鱼爽肚 鱼爽肚即喺鱼鳔,喺鱼类控制水中浮沉升降嘅器官,有丰富嘅蛋白质😍,凉拌整法加上三哥秘制嘅椒麻汁同手拍青瓜,食落开胃爽口,香辣得嚟同时带有青瓜嘅新鲜口味,食唔停口👻 ✝️凤梨蓝蝶花香特饮用菠萝同青柠调制,加入带有紫色色彩嘅碟豆花,味道酸酸甜甜,一粒粒嘅菠萝果茸随住清新嘅特饮冲入口腔🍍,而且带有清新花香,睇吓饮品面头仲有朵食用花🌼
地址:观塘康宁道1-9号晨光大厦3楼
✝️螺酸汤猪皮螺片米线
所谓嘅螺酸汤, 原来喺用深海烟韧弹牙嘅海螺切片, 加上用咗古法腌制嘅酸笋同酸辣豆角熬制而成🔥,当中唔少得木耳丝同辣椒粒🌶️, 入味而爽滑猪皮仲完美咁吸收晒汤底嘅鲜、甘、辛、酸、辣👍,丰富嘅口感,够晒过瘾😛,不过闻落阵荀味又真喺唔喺个个受到😂
✝️椒麻凉拌鱼爽肚
✝️凤梨蓝蝶花香特饮