2021-09-15
庆祝我揾到新工,老公话去食返餐好既,老公知我钟意食蟹,所以带左我黎呢间食蟹既专门店,餐厅就系sogo隔离幢大厦地库,非常易揾,一去到门口已经见到劲大只蟹既装饰,入到去每张台都有只蟹公仔陪住你坐,叫左个蟹庆会席二人前。前菜(3点)前菜有蟹肉沙律、萤光鱿鱼同埋渍物,第一次食萤光鱿鱼,咬落滑嘟嘟咁,食落都好香鱿鱼味。精选厨师发办刺身刺身有带子、油甘鱼、深海池鱼同埋甜虾,刺身好新鲜,带子好鲜甜。蟹肉蒸蛋蒸蛋超滑,入口即溶,配埋鲜甜既蟹肉,好好味。蒸毛蟹 (半只)毛蟹睇落细细只,估唔到食落咁多肉,餐厅仲好细心地已剪开哂d壳,方便我地食用,肉质鲜甜,蟹膏味亦超浓浜烧松叶蟹脚/浜烧雪场蟹脚烧话既蟹脚好香,雪埸蟹脚较厚身多肉,而松叶蟹脚就较鲜甜。甲罗味噌烧/极品海鲜天妇罗盛合甲罗味噌烧既蟹膏非常浓郁,配埋饼食就冇咁腻。而海鲜天妇罗盛合有蟹、虾、南瓜同埋蕃薯,天妇罗炸到香脆,炸粉唔会好厚。吸物原来吸物即系汤,系蚬肉面豉汤,食完一轮蟹之后,饮返个面豉汤清一清。松叶蟹釜饭呢个松叶蟹釜饭仲落左我最爱既黑松露,既食到蟹肉既鲜味又食到黑松露既香味。甜品甜品有绿茶moouse,绿茶味浓郁,唔会好甜。
前菜(3点)
精选厨师发办刺身
蟹肉蒸蛋
蒸蛋超滑,入口即溶,配埋鲜甜既蟹肉,好好味。
蒸毛蟹 (半只)
浜烧松叶蟹脚/浜烧雪场蟹脚
烧话既蟹脚好香,雪埸蟹脚较厚身多肉,而松叶蟹脚就较鲜甜。
甲罗味噌烧/极品海鲜天妇罗盛合
吸物
松叶蟹釜饭
甜品
甜品有绿茶moouse,绿茶味浓郁,唔会好甜。