2024-01-06
去完SOGO shopping,就去咗SOGO旁的日本料理餐厅,有一间叫蟹庆的日本餐厅食蟹好岀名😋,一于同朋友去试!我地二人刚刚好可以叫价值$1988的特选会席套餐,好丰富,有齐松叶蟹肉沙律、𩽾𩾌鱼肝、蟹肉多士配鹅肝、寿司、墨鱼子海胆蟹肉蒸蛋、蒸和烧鳕场蟹脚两款、鲷鱼白汤、松叶蟹甲罗烧、松叶蟹杂炊、Oreo 奶冻、黑糖蕨饼🤤寿司有大拖罗、赤虾、深海池鱼,鲜味十足,拍得住岀面鱼生寿司店舖质素😋松叶蟹沙律有三文鱼子、沙雕花螺、𩽾𩾌鱼肝。𩽾𩾌鱼干食落似午餐肉,容易入口,唔会太过腥👍🏻蟹肉多士配鹅肝,脆脆嘅多士,配上蟹肉,仲要加上鹅肝,十分奢华!墨鱼子海胆蟹肉蒸蛋,普通嘅蒸蛋,但系内里材料一啲都不简单,有齐海胆蟹肉,好鲜滑!😋蒸和烧鳕场蟹脚两款,餐厅今次安排鳕场蟹,每人份量十足。钟意鲜甜的朋友,蒸蟹脚一定满足到。我比较钟意烧,因为烧可以将海盐烧味到更加浓厚,餐厅亦唔会烧到太干👍🏻松叶蟹甲罗烧,每人一份蟹盖,蟹膏多到有点过份😂,配上米饼🤤松叶蟹杂炊,用上松叶蟹肉熬制的粥,鲜味十足,再加上蟹脚,每人今餐起码食了两只蟹😂。甲罗烧食剩的蟹膏,可以加入去粥,不失为一个更为鲜甜的食法!Oreo奶冻、黑糖蕨
松叶蟹甲罗烧,每人一份蟹盖,蟹膏多到有点过份😂,配上米饼🤤
Oreo奶冻、黑糖蕨饼,蕨饼唔会太甜,为今晚画上完美句号🤤