2022-03-18
舖头细细,之前行过见到有蟹汤同虾汤已经好想试,今日平日下昼黎到试吓分别叫左黑蒜虾汤拉面、花咲蟹汤拉面、加配小食饺子2件🥟、炸鸡2件同1只糖心蛋。再加一个下午茶小食拼盘餐(其实只不过系多份薯角同野饮,其余𠮶啲都系饺子同炸鸡各2件)黑蒜油虾汤拉面一落枱都已经闻到几香,但食落又唔系话好突出的香味同惊喜,面身依碗点左偏硬弹身,是合格的,虾汤味香且浓厚,都担心后面会唔会食到好腻但又无,碗边有两块大豚肉,但个人觉得口感太弹身唔太中意。我比较中意软林口感的花咲蟹汤拉面黎到既香味比虾仲要吸引,汤底浓厚但不油腻,一直食到尾都无好腻既感觉,仲会附上一堆拆好既碎蟹肉,今次依碗既叉烧可能因为浸到汤底有热力余温下肉质较林身是我喜欢的口感,面身依碗点左软身亦都合要求。小食方面不过不失,正常来货水准。整体来说,比预期不错但未到惊喜水准,偶尔经过唔知食咩可以食的选择后话:依种筷子🥢非常难夹到面,如果是干身的食物还可以,但食拉面遇上咁尖嘴的筷子,面本身又有弹度,就会一直不停弹啲汤汁上面/衫度,非常之不便于使用及狼狈
小食方面不过不失,正常来货水准。