2022-10-18
之前睇到明祯帮翡翠餐饮集团介绍最新嘅蟹粉系列套餐真系好吸引,因为囝囝同爷爷都好钟意食蟹同埋小笼包,所以今日专程约埋爷爷嫲嫲放工系湾仔集合,一齐去大有商场嘅翡翠拉面小笼包叹返餐😙大有商场嘅翡翠拉面小笼包分店装修摆设都带有古典中国风格,座位阔落又有小朋友专用餐椅,而且侍应姨姨服务友善,所以我地好多时都会带钟意食小笼包嘅囝囝嚟呢度开餐😊蟹粉香扑盛宴 翡翠会员喺Openrice订枱食蟹粉系列4人餐可享75折,而非会员都有82折,折完分别系$948同$1,188,我地今晚就拣左有蟹粉蟹肉赛螃蟹同埋鲍鱼蟹粉捞饭嘅蟹粉盛宴4人餐,全个蟹馔共十道美馔,十足鲜味,当中我地最钟意当然系用蟹粉入馔嘅4款菜式啦😁蟹粉小笼包翡翠拉面小笼包嘅小笼包皮薄多汤,入面嘅鲜肉馅仲要混入埋甘香四溢嘅蟹黄,加上特制汤冻,做到皮、肉、汤汁完美协调,轻轻一咬,阵阵大闸蟹香随随渗出,汤汁满满甘甜蟹黄,非常美味😍芙蓉蟹粉蟹肉赛螃蟹 呢款赛螃蟹卖相好吸引,将满满嘅金黄蟹粉同蟹肉放在蟹盖上面,再加上蟹籽,入口满满鲜甜蟹肉同埋油润嘅蟹黄,蛋白同蟹粉既配合令层次更丰富😋鲍鱼蟹粉捞饭鲍鱼蟹粉捞饭非常豪华,用左足1.5両黄金蟹粉同埋软滑弹牙
蟹粉香扑盛宴
蟹粉小笼包
芙蓉蟹粉蟹肉赛螃蟹
鲍鱼蟹粉捞饭
鲍鱼蟹粉捞饭非常豪华,用左足1.5両黄金蟹粉同埋软滑弹牙的红烧鲍鱼伴碟,配上黄金炒饭,好食到每一滴黄金蟹粉汁都食清光😆
蟹粉豆苗
餐厅拣选左时令嘅豆苗配上蟹粉,当造嘅豆苗好幼嫩配上惹味嘅蟹粉,绝对系秋冬最佳配搭👍🏻
除左以蟹粉入馔嘅4款食物,套餐仲包括松子鱼、花雕醉鸡、镇江排骨、鸡丝粉皮、海皇羹同埋姜茶汤丸,另外仲包埋豆浆/柠檬薏米水,非常抵食👍🏻