2017-04-18 141 浏览
去完海洋公园,出铜锣湾同妈咪食饭,妈咪喜欢拉面,所以揾咗呢间同佢试,其实都几担心去到要等好耐,因为店面细,木招牌趟门,入内店面窄长,只有10个座位向渌面厨房!好传统嘅日式拉面店当时系无客嘅,我味5人一排坐,拉面款式传统嘅同特色嘅都有!店员姨姨仲会帮手比意见同划落单纸(因为妈咪唔系好熟)仲会叫紫菜唔使加,提我哋每碗包三块紫菜!好窝心!拣好面我见食评有小食,可惜店员话因为假期,有啲食材无入,牛舌、蟹脚都无!咁就有啲失望!后来厨师即刻去旁边嘅日式水产店攞蟹脚!(真心感动嘅)仲同我讲蟹脚刚出雪柜要耐少少解冻!小食上先!免费腌芽菜:放在枱面,芽菜咬落爽口,索晒啲辣汁,捞埋辣粉!微辣好味蟹脚拉面($178)我同妈咪都食呢个,卖相好靓,我拣粗面酱油汤底,粗面有咬口,但挂汤能力一般,不过刚好汤底偏咸(妈咪话佢猪骨汤都偏咸)所以唔索汤就刚好!蟹脚已开壳,好方便食!不过蟹脚比较瘦!好在真系几鲜!咸咸地!仲有几只白蚬,蚬肉几肥美,嫩滑几鲜!仲有蟹膏,绿色几吓人,食落几甘味,好味嘅!配菜有菠菜,菠菜嫩口,爽口木耳丝,白葱丝爽嫩!整体好味但偏咸,食完几口渴(唔系味精嘅口渴)豚骨汤面($88)姨甥食味噌汤面($8

豚骨汤面($88)姨甥食
味噌汤面($88)肥髀食
烧饺子($38)饺子皮香脆,啲馅系菜碎同猪肉碎,唔干几好,啲沾汁几特别,系加咗青葱花,沾汁唔酸微咸,几香!沾汁几出色!
鸟唐扬梅($38)鸡翼炸得好靓,金黄色,啲皮有加芝麻好酥脆,其实薄炸粉但好脆,鸡肉嫩滑,咸香好味!
熏制半熟玉子($14)用碗另上,蛋白嫩滑,蛋黄嫩滑,重蛋味,淡酱油薄身,蛋白入味,冻冻地好味!

食物几好味,餐具都好靓!店员系好似妈妈咁一路睇住3个小朋友,厨师隔住柜枱又好笑容同下倾偈,倾下食物!气氛几好!好轻松!

食物同服务都令人满意!
2017-04-17