2023-06-23
原来香港都可以食到日本质素嘅蟹宴!去咗铜锣湾SOGO隔离嘅蟹庆,餐厅提供多款蟹套餐,丰俭由人,我哋拣咗最丰富嘅特选会席套餐($2988 二人前),一于食餐劲!先上前菜三道。松叶蟹肉三文鱼子沙律摆满丝丝蟹肉,加上咸香嘅三文鱼子,味道丰富。沙律上仲有一只小小嘅炸清水蟹仔,口感香脆,口感十足。另外两道前菜则系牛蒡同蚬肉,好开胃。蟹肉锅巴配红酒鹅肝好有创意嘅蟹肉料理!松化香脆嘅锅巴上摆有一层软滑嘅吞拿鱼蓉,再铺上鲜甜嘅蟹肉,配搭一层酸酸甜甜嘅柚子醋啫喱,爽脆嘅蟹籽,整个锅巴嘅口感好有层次!鹅肝都好出色,带浓浓红酒香气,恰好解去鹅肝本身嘅腻感!季节刺身四点是日刺身有牡丹虾、深海池鱼、赤贝、拖罗,刺身新鲜肥美,牡丹虾柔软鲜甜,深海池鱼鱼味突出,赤贝新鲜爽脆,拖罗入口即溶!黑鱼子海胆蟹肉蒸蛋呢个茶碗蒸好有诚意。煎蛋上有黑鱼子、海胆同蟹肉,三重鲜味同时迸发,绝对系幸福嘅感觉。蒸蛋底亦有蟹籽、元贝同白果,所以真系超级鲜甜!日本时令活蟹主角出场!要食原只新鲜毛蟹嘅原汁原味,最佳方法当然系清蒸!餐厅亦非常贴心,所有蟹肉都一早拆好,所以可以食嘅时候啖啖肉,够晒过瘾!浜烧雪场蟹脚配和风辣汁雪场蟹脚肥美厚肉,烧过
蟹肉锅巴配红酒鹅肝
季节刺身四点
黑鱼子海胆蟹肉蒸蛋
日本时令活蟹
浜烧雪场蟹脚配和风辣汁
雪场蟹脚肥美厚肉,烧过后蟹味更为浓郩,另外配有和风辣汁,钟意惹味一D嘅可以一试,不过我就觉得唔蘸辣汁更加食到蟹脚嘅鲜味呢。
鹿儿岛A5和牛配自家制蒜片及芥辣芥末籽
鹿儿岛A5和牛油花密布丰腴,肉味浓郁,配自家制蒜片及芥辣芥末籽可以平衡腻感。
松叶蟹杂炊
好好食嘅松叶蟹杂炊!松叶蟹嘅精华全部都渗入杂炊中,所以每啖都好鲜甜!杂炊内仲加咗香葱、香菇及蛋花,口感丰富又健康!
汁物
海鲜汤好足料!入面有蟹肉、贝柱、鱼肉同菇菌,味道鲜香!
甜品
真开心!甜品都有两款!呢晚有芝士蛋糕及抹茶红豆奶冻配抹茶蕨饼。芝士蛋糕芝士味突出,甜而不腻,唔错。抹茶红豆奶冻都水准之作,抹茶味道浓郩回甘,仲加埋我至爱嘅蕨饼,满足!