2019-01-16
天气唔算好冻,唔似冬天反邢似秋天,最好就系行下食食下蟹。今日星期日就同男朋友行下元朗大棠红叶之后就黎到蟹仙,食下海鲜,感受一下唔系好冻既的冬天!黎到蟹仙,位于西菁街,位置唔难揾,而且门口有一大只既蟹非常显眼!仲好吸引,好想疯狂食蟹我同男朋友就叫左最基本既$298/位,当中包括了8款海鲜,一篮有机蔬菜店员会将米、南瓜、排骨预先放系锅底,待一阵的海鲜精华流落,令粥带有海鲜的鲜甜味!泰国海中虾、深海龙趸片、越南贵妃蚌泰国海中虾,爽口弹牙,好有虾味;龙趸片份量略少,想食多几片,味道浓厚,好鲜鱼味!建议龙趸片可增多几片;贵妃蚌肉厚有海水味,而且系无沙架,好鲜甜澳洲青年龙虾原只龙虾,仲要禁多膏,多到流出黎!蒸熟后龙虾微微卷起,肉质鲜美,虾尾用黎煮粥亦是唔错既选择!而且有丰富的蛋白质、维生素等翡翠九孔鲍鱼、日本大元贝、纽西兰青口鲍鱼清蒸味道较淡味,反而青口又几鲜味又唔鞋口,唔错!元贝无配上粉丝同蒜可以食到带子既鲜味,大大粒!越南顶角膏蟹好多膏!好多膏!厨房预先清走了唔食得既内脏,岩哂我唔识食蟹既人!蟹膏肥美,肉厚,好想黎多只!有机蔬菜好清甜既蔬菜,我无沾上酱料,又估唔到禁甜甜的!粥底吸哂上述海鲜既精
泰国海中虾、深海龙趸片、越南贵妃蚌
澳洲青年龙虾
翡翠九孔鲍鱼、日本大元贝、纽西兰青口
越南顶角膏蟹
有机蔬菜
好清甜既蔬菜,我无沾上酱料,又估唔到禁甜甜的!
粥底
吸哂上述海鲜既精华,煲出黎既粥好鲜甜,店员仲会问下客人要唔要菜甫同葱花,加强粥既味道!个人觉得可以唔加,因为先可以真系食海鲜精华所煲出黎既粥!
椰汁燕窝
非常足料,每一口都非常多燕窝,岩哂我够滋补!
整体黎讲,蟹仙既海鲜好鲜味,新鲜,令人好满足,配合埋现时唔算太冻的天气,食海鲜系一流!