2018-09-29
今日森仔同女朋友去返啱啱一齐嘅时候成日去嘅拍拖地方-圆方一直觉得圆方食嘢买嘢都好贵,咁今次难得重游旧地,周围嘅价又系差唔多,就拣下极少食嘅爱尔兰菜。首先讲吓间餐厅嘅环境先间,餐厅一共有两层,地下个层系酒吧,门口摆咗啲高圆枱畀人企系度一路倾计一路饮酒。而我哋去到嘅时候见到有好多外国人拎住杯酒倾计,热闹到完全唔觉得系我揾紧嘅餐厅,但一出䢂就见到个招牌😂好易揾😂入到酒吧上一层楼梯到食嘢嘅地方,好大好静好有情调,感觉好柔和,餐厅够阔落,完全无压迫感👍🏻👍🏻 好啱情侣嚟食dinner庆祝,尼度有卡位有吧枱嫁!卡位可以望出花园广场,个景好靓,晚餐嚟好有feel❤当然食嘢唔系食feel先,重点都系食物😂😂唔好食森仔都唔like la🤣入正题先😂😂我哋嗌咗一份意粉、一份猪手set、三份小食。意粉嗌咗个招牌海鲜扁意粉,份量好够食,配料又多,个汁系有红灯笼椒嘅味道,creamy得嚟又食到灯笼椒嘅fresh味, 系有小小辣同香浓嘅海鲜味,食得出系啲配料煮出嘅味。保留咗龙虾肉、青口、虾🦐等配料嘅鲜甜味,大虾好弹牙,三种海鲜配料肉质都好肥美。扁意粉比出面嘅幼身遍厚,但食落口感好特别,系正嘅!唔太硬亦唔太淋,刚刚
当然食嘢唔系食feel先,重点都系食物😂😂
唔好食森仔都唔like la🤣
入正题先😂😂
我哋嗌咗一份意粉、一份猪手set、三份小食。
意粉嗌咗个招牌海鲜扁意粉,份量好够食,配料又多,个汁系有红灯笼椒嘅味道,creamy得嚟又食到灯笼椒嘅fresh味, 系有小小辣同香浓嘅海鲜味,食得出系啲配料煮出嘅味。保留咗龙虾肉、青口、虾🦐等配料嘅鲜甜味,大虾好弹牙,三种海鲜配料肉质都好肥美。扁意粉比出面嘅幼身遍厚,但食落口感好特别,系正嘅!唔太硬亦唔太淋,刚刚好,一定要衬热食😋
另一份main course系就系猪手,因为我哋最后先食猪手,所以已经好饱,但我想讲个猪手系好味到个肚好饱撑住咗都仲想继续食。而且好抵食,因为个猪手好大份,好多肉,又帮您切片切好晒,每片都好厚肉,肉质嫩滑唔嚡口😙厚得嚟易咬,个皮好香脆,咸得刚刚好,同啲肉味好夹,重点系唔油,真系好正!配菜系薯仔,一份有四、五旧度,又系好好食😭😭薯仔个面好偏脆且香口,又系唔太油,个薯仔咬落好干脆利落,无蓉唔粉,食得出系用新鲜薯仔切件整。平时系薯控嘅女友,饱都系咁塞入口。就咁食好食,配𠮶两个酱同个酸菜都同猪手都好夹。不过我觉得两个人食有点夸🤣虽则我哋最后慢慢食,都食得晒😂
猪手个set系配埋一杯500ml嘅啤酒,食香口猪手搭外国凉茶真系绝配,冰凉解渴!啤酒唔苦易入口。
之后介绍埋三个小食😋
白酒煮青口
大大碟,新鲜香嫩嘅青口,肉质鲜甜肥美,一食就知同雪藏嘅唔同🤤个汁有小小白酒同洋葱味同蒜蓉味,个汁唔会盖过啲青口嘅鲜甜味,建议将青口点落啲汁食,仲有两件好脆口嘅切片法包配埋添!
🥖烟三文鱼配羊奶芝士烤母包
大大块烟三文鱼折成朵花再放系搽咗羊奶芝士嘅切片酵母包上面,外形卖相满分😆因为未食过羊奶芝士,觉得个阵香浓嘅膻味好得意。
🧀焗芝士通心粉
个芝士通粉又系好好食。啖啖通粉由外到内都包裹同填满咗香浓嘅芝士味,好creamy,而且装住通粉嘅器皿系类似铁煲仔,摆耐咗都可以keep到暖暖地,层芝士又唔会因为冻咗形成一旧旧。