2017-03-15 234 浏览
天气太潮湿, 唔想煮饭. 放工后就系附近揾食再返屋企. 行到大王东街见到有间大发茶餐厅.   而且有潮州打冷食. 就入去试吓.里面都几多人. 好彩等咗一阵就有位. 我地一家四口有卡位座. 我地成家人都好钟意蚝仔弼及蚝饼, 所以一定叫的. 蚝仔粥有方鱼/冬菜/香芹/大头菜/当然唔少得主角蚝仔啦. 蚝肉账卜卜又鲜味. 加上冬菜及方鱼. 令到成锅粥好香甜. 蚝饼, 我喜欢大发的做法. 系用煎的方法, 所以一d都唔热气. 而且唔会好厚粉. 蚝肉都系账卜卜的. 鹅片, 系潮州打冷嘅必食菜色. 鹅肉大大件, 但唔un. 配上滑滑豆腐及牙菜. 味美!生炒排骨. 仔仔至爱. 排骨炸到香脆. 酱汁刚刚好. 唔会太酸. 配菜的菠萝又好甜. 青椒又爽脆. 仔仔差不多成碟食晒. 最后蒸咗条仓鱼. 鱼好新鲜. 加上豆豉, 芫茜. d汁用嚟捞饭一流.
我地成家人都好钟意蚝仔弼及蚝饼, 所以一定叫的.