2006-07-28 13 浏览
同男朋友庆祝生日,佢钟意食蚝,见呢度有咁多好评,远d由屯门都要走出黎试。地点方面真的有点难揾,开车要睇熟地图。预先book定位,2人佢安排bar台俾我地,佢地basement重有一间party房,我地食完带左我地落去睇,个度可容纳15-20人,有卡拉ok同飞镖。坐低已有青瓜甘荀条小食,每人有一碗番茄鱼汤,同一块蒜蓉饱,用黎「浪」一「浪」个胃吧。好好招呼,不时走黎介绍,知道我地第一次黎,重送左两只鸡翼俾我地试。叫左一杯white wine 同一杯荔枝梳打,只白酒系较fruity,食完每只蚝饮一口,可以清左之前食的蚝味,唔会影响下一款蚝既味道。Seafood Platter:有四款蚝,三款美国,一款纽西兰(蚝边重会郁),由最甜最有蚝味既kumamoto熊本蚝(我地最钟意食) 至最重海水味又最大只既纽西兰蚝(忘记了名);有两只翡翠螺(已熟冻食);两只牡丹虾(麻麻地),及一只赤贝刺身。一板海胆:来自加拿大,介绍既人(应该系梁哥)话唔似市面既海胆加左防腐剂,所以海胆色较浅色,亦较有鲜味。我地觉得都系蚝既鲜味好食d。扇贝及象拔蚌刺身:扇贝肉好鲜甜,我地一致赞好;象拔蚌刺身都新鲜,但佢鲜得有d腥。鸡

地点方面真的有点难揾,开车要睇熟地图。

鸡翼:原价好似38元6只,老板送左2只俾我地,免费。好惹味,买相有d似鸡膇,梁哥话制法系自创既,无落任何味精鸡粉,用少少香草同黑椒焗。

蟹粥:二人份量,一人一碗,都算ok,不过蟹既质素完全唔可以同蚝比,有d热野落肚,已经饱饱地。

最后叫多半打蚝,我地钟意甜d同蚝味重,由梁哥发板,好鲜,好味!!

饮饱食醉回家去。