2017-11-18 65205 浏览
元朗美食多系人都知道,但往往总会有一d高质素嘅小店被忽略。呢间位于马田村怡丰花园附近嘅【Oyster Season】,几年前曾经光顾过,对于那新鲜嘅生蚝,记忆犹新。今次就相约了朋友,一同品尝生蚝、美酒。餐厅嘅感觉有如置身于欧洲cafe,墙上嘅油画,画上咗欧洲风景,令人入了欧洲浪漫情怀。餐厅主打生蚝,每日都会推出黎自世界各地最新鲜,最合时嘅生蚝。《Namibia》 呢只系来自南非嘅生蚝, 蚝壳呈弧形,味道较淡口,但胜在鲜甜, 口感creamy,带子位比较爽口弹牙。《La fleur pour carina》系来自法国嘅生蚝,肉质相对地较为薄,口感较creamy,矿物味较为丰富, 回甘十足。《Sentenelles》同样系嚟自生蚝极品产地法国,入口已经感受到那份海水味,味道较咸, 品尝过后鲜甜味慢慢渗出,余韵丰富。食生蚝又点少得饮白酒, 呢度无论红酒白酒抑或气酒都有多种选择, 保证同食物来个perfect match。至于《珍宝牡丹虾刺身》,肉质出乎意料地爽口弹牙,而且非常鲜甜,虾头虾膏甘香。《海胆刺身》 从色泽睇起上嚟已经知道非常新鲜, 橙金色嘅海胆胀卜卜, 够晒肥美。 细嚼之下, 可以

《海胆刺身》 从色泽睇起上嚟已经知道非常新鲜, 橙金色嘅海胆胀卜卜, 够晒肥美。 细嚼之下, 可以品尝到海胆那一份甘甜嘅味道。

至于自家Cocktail sauces 加入咗蒜蓉黑椒,味道更惹味。

《日式酸汁腌三文鱼刺身》, 呢道菜用咗Ceviche, 此乃一道地中海菜式, 用柠檬腌制三文鱼, 除咗可以辟除腥味, 以及令味道更清新之外, 中可以将鱼肉嘅质感改变, 口感非常特别。 另外菜式入便仲加入咗牛油果, 令口感更加creamy 软滑。 最特别嘅系加入咗薄脆以及炸过嘅藜麦, 口感脆卜卜, 同软滑嘅三文鱼形成强烈对比。

《蒜片榄油辣椒意粉》 呢个意粉非常香口惹味, 意粉传嚟嘅时候传来阵阵蒜香, 意粉嘅熟度易拿捏得非常好,系我最钟意嘅Al dente口感,够晒烟韧, 虽然话有辣椒, 不过辣椒丝炸过, 味道唔辣,反而带有少少辣椒嘅香气, 非常惹味。

《西班牙黑毛猪鞍》 用咗慢煮嘅方法煮食, 慢煮嘅好处系能够锁住肉汁,令肉质保持软熟, 虽然猪肉呈现粉红色, 但绝对唔使担心,皆因低温嘅煮法系用长时间将猪肉煮熟,保证 杀死细菌。 咁就可以将猪鞍最嫩滑嘅一面呈现出来。

• 各款生蚝