2016-12-24 423 浏览
(蚝门宴)自从开始食蚝之后,就不时留意不同有质素蚝供应的餐厅。今晚俾我揾到一间位于九龙城主打广岛蚝的餐厅。餐厅内部同外边繁喧嘅九龙城真系两系截然不同嘅氛围,非常宁静轻松。话不多说,侍应为我地介绍左几款黎自法国同广岛嘅蚝。先讲讲法国来的La Reine (fr):有淡淡的烟薰味,海水味相对较淡,接住系Sentinelles (fr):特别之处系佢甜味高,较爽口,非常回味。接住就试广岛蚝Lwakaki (JP):海水味最重,较咸,蚝身较细小,顺便一提佢嘅壳好靓(haha)。最后系Komachi 2L(JP):系体型最大最饱满嘅蚝,爽滑口感,啖啖肉很有满足感,海水味中佣,口感十足接住就叫左一个金门什锦刺身:一句到尾就是鲜!特别系带子非常鲜甜,剑鱼腩充满鱼油香。说到串烧must have item 就一定系鸡泡干,烧汁味刚好而且非常松脆,大爱。最后叫左个江田岛蚝饭做一个完美嘅结尾, 珍珠饭煮好后用特别调制嘅蚝汁略炒至香,食落有淡淡嘅蚝油味,但更多嘅层次,带甜味,米饭软硬度不错,值得一试。
(蚝门宴)