2017-01-10 1701 浏览
同事介绍Season Plus呢间餐厅嘅食物质素唔错,叫我有时间可以黎试一试。难得今日放假,当然要约埋朋友捧下场啦!先讲呢间餐厅嘅环境,餐厅约三分一嘅空间系酒库,摆放各式各样嘅红酒、白酒同摆设,其余位置系用餐区,灯光暗淡,加上柔和嘅音乐,绝对适合朋友或情侣倾计同食嘢。至于食物,首先,我同朋友拣咗做紧优惠嘅生蚝,$99竟然有6只生蚝+3只炸蚝,真系抵到烂!生蚝来自美国黄石蚝, size偏大只 ,口感creamy,滴两滴柠檬汁食,入口鲜甜又无腥味;炸蚝亦不错,金黄香脆, 同一时间食到生同熟嘅蚝,可以话系俾一份钱有两种享受,正!食完蚝,我哋胃口大开,所以之后仲点了4款食物:美国一口牛粒、日本手羽炸鸡翼、西班牙黑毛猪鞍扒及意式肉酱千层面。美国一口牛粒,牛柳粒煮得啱啱好熟,保持肉质幼嫩,入口软林林,一d都唔韧,食嘅时候点少少黑椒更能带出牛肉味。日本手羽炸鸡翼,鸡翼铺满白芝麻先再炸,令鸡翼更脆口,入口食到香浓嘅芝麻味,食多几只都唔厌。西班牙黑毛猪鞍扒,有沙律菜同薯皇嘅衬托下,更加突显两块厚切黑毛猪鞍嘅气势及吸引程度,猪鞍两边面煎至金黄色,带少许焦,但切开内里后,肉质却非常嫩滑,呈粉红色,看起来啱啱

西班牙黑毛猪鞍扒,有沙律菜同薯皇嘅衬托下,更加突显两块厚切黑毛猪鞍嘅气势及吸引程度,猪鞍两边面煎至金黄色,带少许焦,但切开内里后,肉质却非常嫩滑,呈粉红色,看起来啱啱好,可惜猪鞍只可配黑椒粒食,如果有少许酱汁就更好了。

意式肉酱千层面,面质较腍身,配合肉酱,口感都唔错,不过不实。

今晚食咗咁多佳肴,每人都系二百几蚊,都算抵食。最可惜今日我同朋友都有d感冒,所以唔敢叫酒饮,下次有机会再黎,必定会叫白酒配生蚝,再「蚝」一次!
2017-01-09