2016-12-19 474 浏览
踏入12月, 要同朋友黎返个Early Christmas Dinner 庆祝一下, 天气转冷, 反而系生蚝当造既季节. 上网得知呢间系餐厅又系零售店,仲系佢地公司既旗舰店, 决定book台预祝圣诞位置好方便, 观塘地铁站D4出口一直行就到, 门外招牌好大, 唔洗担心揾唔到, 餐厅位于地库, 感觉好似去了酒窖一样, 泊车人士都好方便, 后面就是停车场落到地库首先见到的是零售部分, 女人很自然地要立即走过去看看有什么卖, 有刺身/急冻海产/肉类及饮品出售, 仲点少得来自世界各地的红白酒侍应安排好座位后, 当然要看看餐牌有什么生蚝及优惠. 我们先品尝生蚝后食主菜.当晚点了四款生蚝, 知道应由淡到浓品尝, 由于我们无从入手, 侍应非常专业地逐一介绍食生蚝的次序先由淡味既南非蚝开始食起南非Gigas oyster (L) $29 :四只当中最creamy 非它莫属, size 偏大, 用刀切起带子位已经令刀沾上奶白色, 口落去好爽口法国玛皇蚝Majestic no.1 $29 :呢只蚝身不算大但食落去口感肥美, 海水味重带咸法国黑珍珠Black Pearl No. 1 $29: 味道开始浓,

位置好方便, 观塘地铁站D4出口一直行就到,

先由淡味既南非蚝开始食起

法国黑珍珠Black Pearl No. 1 $29: 味道开始浓, 食后口腔会有一种金属味, 好饱满

西班牙Arousa oyster (L) $40: 呢只size 是四只中最大, 同我手掌一样长, 一啖食唔晒, 口感好独特, 食到去好爽朗烟靭
, 要用肉质肥厚黎形容, 停留口腔既金属味更重, 值得一试
Arousa  Oyster
由于想品尝生蚝既原汁鲜味, 柠檬汁或酱汁我都无加, 但如果怕又想试试既人, 可以加少少柠檬汁盖一盖腥味
Black  Pearl(上)/  Majestic(下)
Arousa  Oyster(下)/  Gigas  oyster(上)
生蚝就食完, 要黎多个海鲜拼盘, 一睇个样就知好驾势, Special Offer套餐仲要送一杯House白酒

海鲜拼盘有两只Irish Rock生蚝/面包蟹/半边龙虾/青口/大虾及翡翠螺, 面包蟹有好多膏, 份量系可以2个人share, 呢个价钱好抵食
海鲜拼盘
食海鲜点少得白酒, 叫左枝德国Riesling, 女士们岩饮, 带点荔枝果味, 好Friuty, 唔觉意好快会饮晒一枝

除咗红/白酒之外, 呢度仲有三款生啤, 仲要有Happy Hour
Germany  Thmous
火腿拼盘有Parmesan Cheese配三款Ham, 有Salami / Parma Ham 及Prosciutto Ham, 三款当中Salami会比较咸, 侍应告知火腿全部是18个月, 如果火腿配蜜瓜会好一点, 芝士都不错, 如果同朋友倾计饮杯酒, 呢个值得拼盘推介
意大利芝士小食拼盘
主菜方面, M5和牛有12安士, 单是卖相已经好吸引, 有沙律/薯角, 和牛熟度刚好5成熟, 肉质鲜嫩有口感, 牛味出众, 煮得出色
澳洲M5和牛肉眼
羊仔架一客有四支骨, size唔算大, 羊膻味有但唔会过份重, 味道中规中矩, 2款配菜大致相同, 有幼露荀垫底
威尔斯羊仔架
此店有6000呎, 地方都好阔落, 如果系附近商场逛完街, 或者放工过黎饮一杯食几只生蚝/小食系不错既选择
2016-12-17
Arousa  Oyster
Black  Pearl(上)/  Majestic(下)
海鲜拼盘
意大利芝士小食拼盘