同 friend 两个人系团购用 $389 买24只生蚝+ 1枝白酒+ 1个前菜。买时见到有三款蚝食,真系抵,所以买咗。今日去到发现舖位好细,两人枱系连住一齐。洗手间喺后街,极唔干净,要知道依到系吃蚝嘅地方。终于到食饭时间,第一道菜就系生蚝, 不过得一款 Blue Point, 即系最平个只。虽然我钟意食,但系24只同种生蚝见到都唔开胃 同一款都唔系最大问题,最大问题系啲蚝劲瘦,好多都系得返块皮,完全食唔到肉,好似食紧云吞皮。我见1月有人都系用同一个团购食蚝,𠮶啲蚝大只好多。唔知系唔系同一批蚝养咗两个月所以瘦哂。白酒就麻麻地,前菜系焗法包,普普通通。如果啲蚝系正常大细,$389 算 ok,但系宜家超贵。如果有人未用团购,我觉得应该试吓退咗佢。因为蚝太细,所以叫咗个餐。前菜系一碟沙律,又系超细,又无特别。主菜系黑松露牛肉意大利饭,等咗半个钟, 嚟咗个得拳头咁大嘅饭,用咗唔够一分钟就食完。甜品- 士多啤梨慕士,完全唔无空气系入面,似容咗嘅雪糕多啲,应该整完放咗好多日。依个餐要 $138连加一,用咗差唔多 600蚊,但系出面 100蚊都好过佢好多。仲要突登由沙田嚟食,仲要用多 30蚊食糖水先

,仲要用多 30蚊食糖水先饱, 惨!!
24只 blue point 蚝
2015-02-22