2021-11-02 44 浏览
如果你钟意食蚝,好应该嚟呢度试吓喇,我就十分喜爱生蚝,每年都食好几十只😁,个人认为蚝最紧要系新鲜,其次就系产地。每年9-4月都系食蚝嘅季节,咁啱睇到网上介绍呢间餐厅嘅老板会亲自去产区试食同拣货,而且会每日新鲜返货,估计品质应该有保证。今日中午去开铜锣湾就一于顺便试吓。餐厅装潢高雅,餐枱间隔有距离感唔会同隔离枱好迫,我哋坐近窗口位置更添空间感,环境系十分舒适👍。见原来有每日精选指定生蚝$10/只😮😮😮今日精选系爱尔兰蚝,叫咗半打试吓先😋。蚝嚟到有少少失望,因为比较细只,不过$10有即开生蚝仲想点😂😂,但味道真系几好,清甜唔会好咸,肉质爽脆,带微微青瓜味道,跟本唔虽要落任何柠檬、cocktail 酱汁,朋友本身唔好生蚝都可以连吞两只😂仲赞好鲜甜添👍主菜叫咗lunch set,原来汤饭同沙律系自助吧,食几多攞几多!石烧牛舌心同牛板腱,原来200g都几大件,上枱大约4-5成熟,自己控制生熟情度,加少少盐同黑椒已经好好食,牛舌心就好嫩一啲都唔会韧,有油香,但食到尾就觉得有啲腻;牛板腱,有肉香肉质又软熟,非常之good!最后仲加咗客焦糖炖蛋伴雪糕,摆盘精美,炖蛋系意料中嘅味道,但个雪糕有惊喜,系r

最后仲加咗客焦糖炖蛋伴雪糕,摆盘精美,炖蛋系意料中嘅味道,但个雪糕有惊喜,系rum酒味,同炖蛋好夹,两样一齐放入口味道提升,以为食紧第二样甜品,惊喜惊喜!😋