2018-03-08
我同爸爸都好钟意食蚝,但唔系度度都有好食嘅蚝。今日专诚过海黎食,果然有惊喜,绝对无介绍错蚝嘅选择有几款,最平嘅系$9精选生蚝,然后$18美国精选生蚝、$29南非生蚝,同埋$38嘅爱尔兰石蚝及法国吉多拉生蚝。除左散叫,佢仲有唔同配搭嘅套餐,而我今日就每样叫左只,可惜嘅系美国生蚝一早已经沽清。十分钟左右,大大盘蚝就放左系你面前,虽然今日坐满人,但服务员姐姐都好耐心咁同你介绍返每只蚝,仲提议埋食嘅先后次序,好体贴我个人最钟意法国果只,有手板咁大只,一啖几乎食唔哂,海水味足,又唔会过咸,肉质鲜甜,直头想encore唔好以为平野无好野,$9精选生蚝,都好食得过,够新鲜冰冻,大满足净系食好又边够喉,我地仲叫左几款热食,最推介嘅系白酒煮马尼拉蚬,粒粒蚬配上淡淡嘅白酒香,$78绝对超值然后就系烧海胆芝士多士,咁大个人,我都系第一次食熟嘅海胆,衬热食,同拉丝芝士十分配合,多士烘得啱啱好,够哂脆,就连唔大钟意食芝士嘅爸爸都忍唔住食左两块最后就系个熊本霜降西冷,都相当有质素嫁,生熟程度刚刚好,肉质够林得来,同事又保存到肉味,配埋薯角同埋黑醋沙律,拍得上扒房质素,like食完呢餐,真系大满足,食蚝食到够晒皮,
白酒煮马尼拉蚬
烧海胆芝士多士
熊本霜降西安
食完呢餐,真系大满足,食蚝食到够晒皮,热食选择多,可以平衡返蚝嘅生冷感,食咁多野,人均消费唔洗$300,下次一定要再黎,试埋其他种类先至得
白酒(一人生蚝套餐跟的)