2024-01-17 365 浏览
难得一堆朋友可以约齐脚,喺大家无意见嘅情况下,我就BOOK左呢间自己收藏已久嘅餐厅😆。星期五晚上7时嚟到,全场爆满!! 😯记得一定要openrice BOOK枱,除左可以确保有座位之外,仲会有85%😏。首先试潮州菜馆必点嘅卤水拼盘、炸蚝饼卤水拼盘有鹅件、肥瘦匀称嘅腩肉、偏咸嘅豆腐、唔知系鹅定鸭掌、咸左D嘅猪大肠、同埋半只无卤水味嘅烚蛋。个人觉得系腩肉比较好,其他就一般。全餐我自己最中意系个蚝饼!! 🤤够干身、好脆、蚝大只又饱满😍、整体唔会好粉,轻轻洒上椒盐,唔点鱼露都好够味。其他非潮州小菜嘅有串烧拼盘、炸牛肋骨、豉椒花甲炒米粉、上汤豆苗、鱿鱼豉油皇炒面串烧拼盘印象三百几蚊,蒜蓉扇贝大大只好厚肉!! 🤤大虾肉质弹牙!! 烧鳝厚肉有酱香,不过有细鱼骨。另外猪、牛、鸡各两串,鸡同牛偏干,猪因为有肥膏,所以食落口感最好。炸牛肋条系餐厅推介人气菜式之一,印象都系三百几。老实讲啱啱上枱果阵望落唔多,但食落由于油腻感几重,所以最后食唔哂😂呢个一定要趁热食,肉质会淋D、肥膏亦软滑D。沾埋佢个酸酸地嘅汁食会更开胃、解腻。豉椒花甲炒米粉,花甲饱满,个豉椒汁调得好好,咸甜适中。米粉煎到脆脆地,经典茶餐厅口味

首先试潮州菜馆必点嘅

豉椒花甲炒米粉、
上汤豆苗、
鱿鱼豉油皇炒面

炸牛肋骨

炸牛肋条系餐厅推介人气菜式之一,印象都系三百几。

豉椒花甲炒米粉

豉椒花甲炒米粉,花甲饱满,个豉椒汁调得好好,咸甜适中。米粉煎到脆脆地,经典茶餐厅口味。

上汤豆苗

上汤豆苗,加入唔系人人都能接受嘅唐芹,轻微盖过豆苗嘅香味。

鱿鱼豉油皇炒面无影到相,份量几多,不过无乜镬气;鱿鱼系急冻货,无鲜味,个人觉得可以唔驶试。

埋单连饮品、酒精、加一,折后共$1380,人均$230。我觉得比较适合多人嚟食,因为食物单价唔平,多D人食除番开会抵D🙈。当晚我地六个坐卡位刚刚好自成一角。餐厅无限时,最终我地坐到人地收工先走😆
2024-01-12
豉椒花甲炒米粉