2024-03-02
山长水远🏞️嚟到东荟城执平嘢,「湿平」完就梗系要食啲好西🤭谂唔到食咩,行行下发现原来楼上有个food court,行咗一圈见卖嘅嘢食好似都几唔错,就决定试试佢🤓鳗鱼吉列猪扒蛋包饭配咖喱汁 $106间间餐厅都好吸引,谂咗好耐之后,拣咗一间食蛋包饭嘅餐厅 - 「一本蛋包饭」,以咁嘅价钱有一大块鳗鱼,同一大块吉列猪扒🐽真系好抵食,鳗鱼汁个味好香,肉质嫩滑,吉列猪扒外面炸到好松脆,啲肉好淋,蛋包饭配埋个甜甜地嘅日式咖喱汁🥘正呀!如果要喺鸡蛋里挑骨头🐣我会觉得系啲汁嘅份量可以再多啲🙊🤪极黑。黯然销魂饭配XO酱怒炸烧卖 $98边个话食food court 一定系颓食,呢间「西关老祖」就荣获2023年米芝莲推介,梗系要试吓佢个招牌黯然销魂饭啦😍 主打嘅叉烧肥瘦均匀,有咬口得嚟又好淋,配埋佢啲酱汁食,冇得输呀🤩两只蛋煎得啱啱好,个蛋黄胀卜卜,「吉」落去啲蛋汁流哂出黎,捞饭💯分.叫咗个set 系配12 粒炸烧卖,鱼肉烧卖炸得好脆好香口,上面加埋好惹味嘅XO 酱,辣辣地,超级邪恶但我好钟意呀🤣❤️热气嘢我最爱😎.佢个set 仲会送埋一碗细嘅老火汤,入面两旧萝卜仔,好甜同冇渣,可以俾我清一清味蕾👍🏻.今时今日嘅
鳗鱼吉列猪扒蛋包饭配咖喱汁 $106
极黑。黯然销魂饭配XO酱怒炸烧卖 $98
今时今日嘅food court 已经同细个个时好唔同,质素upgrade 咗🆙⏫(当然价钱都upgrade 咗🤣)但总括以言,食物质素我都好满意,绝对唔系hea 你,嚟开东荟城就嚟试试啦😘