2018-11-15
19628 浏览
最近秋高气爽天气晴朗, 最适合就系去郊外行下, 今日跟住一班山系达人来到屏山行屏山文物径, 跟手吃个地道盆菜。其实对于我来讲, 最根本就系为咗食, 行山什么的都只是餐前运动。而我亦都系到咗餐厅先知原来我们吃的唔系盆菜, 系九钵。睇餐单, 我估"九钵"即系九碟𩠌菜吧新鲜菠萝紫姜, 酸酸甜甜的味道, 好夹好开胃。鱼肉丸。鸡汁烩花菇, 够入味, 而且花菇够厚身, 有咬口。炖陈皮鸭汤, 见到原只鸭漂浮在汤入面, 都担心过如何落手, 但其实筷子一夹超容易起到肉且肉质软滑, 入口即溶咁滞。了酸猪腩肉,好大一盘,有点类似盆菜,底下有好多其他配料,萝卜、枝竹、猪皮等,充满肉汁,正!炸门鳝,外脆内软,要趁热吃。梅子鸭,但我的重点在芋头。黄酒鸡, 酒味香浓, 鸡肉嫩滑,听说适合女性补身,吃多两件~一班人吃到舔舔脷,睇怕下次又会有人约来呢度行山。。。但要记得订台先~
睇餐单, 我估"九钵"即系九碟𩠌菜吧
新鲜菠萝紫姜, 酸酸甜甜的味道, 好夹好开胃。
鱼肉丸。
鸡汁烩花菇, 够入味, 而且花菇够厚身, 有咬口。
炸门鳝,外脆内软,要趁热吃。
梅子鸭,但我的重点在芋头。