2024-08-30
疫情时大家都话去行山,疫情过去唔知大家仲有无行山呢? 前几日好天,朋友捉左我去鸭脷洲,同我行左一转玉桂山⛰️,位于利东邨同海怡半岛的短途山径,远望南丫岛风景,真系风景如画🖼️行完山肚饿,就去揾食,行下路经见到啲间个名好正!就入去食,佢原来除左中菜仲有泰菜,岩晒我地🥰🥰🔆 泰式粉丝蟹煲(大蟹)以泰式秘制酱汁,配以姜葱炒新鲜本湾大肉蟹🦀!肉蟹好肥美又超大只、有膏之余仲要啖啖肉!酱汁野味吸引,配埋粉丝真系一流😋🔆姜葱瓦罉焗长江鳘鱼(例)姜葱鳘鱼🐟煲,营养价值比普通鱼高、而且鳘鱼肉质鲜嫩、甜美,食落比普通鱼腩煲更好味!🔆椒盐八味脆皮豆腐粒炸豆腐,个皮炸到金黄色之余仲脆卜卜,而内𥚃豆腐好软滑,又有豆味!配上椒盐,应该配酒一流,可惜我唔饮酒🤣🤣🔆西瓜沙冰行山行到热辣辣,梗系叫声杯冻饮醒醒神!西瓜沙冰饮得出无沟糖水,西瓜味浓,真系消暑解渴!👍🏻👍🏻👍🏻而家餐厅仲同海洋公园合作「食本地鲜」活动,凡惠顾指定菜品,可获赠送蟹点餐饮优惠卷😋
🔆 泰式粉丝蟹煲(大蟹)
🔆姜葱瓦罉焗长江鳘鱼(例)
🔆椒盐八味脆皮豆腐粒
行山行到热辣辣,梗系叫声杯冻饮醒醒神!