2022-11-30 363 浏览
Rakuraku 樂拉麵 - 灣仔今次去到灣仔利東街,經過見到呢間日式拉麵店於是入去試一試。入到去見到天幅以貓貓為主題的壁畫,每隻貓貓都有唔同既和式既裝扮幾特別。再睇下Menu,原來拉麵都係以白貓黑貓的代號命名,決定叫左兩碗拉麵同兩款小食試下。白貓(豚骨湯)- 豚肩叉燒 $88赤貓 (辛辣)- 豚腩叉燒(正常辣度)$98鐵板薄牛舌片 +$45炸芝士年糕(2件)+$28兩款拉麵湯底不是非常濃郁,但味道都唔錯。至於叉燒方面,有「豚肩叉燒 」及「豚腩叉燒 」選擇,豚肩叉燒雖然薄薄兩片但味道帶有甜味,肉質適中,但豚腩叉燒味道一般,而且肉質比較硬身,個人黎講比較喜歡豚肩叉燒。由於赤貓是辛辣味道的拉麵,所以拉麵味道帶了一份層次,拉麵麵質彈牙質感不錯。鐵板薄牛舌片味道一般,個人覺得牛舌煎得有點熟,而且黑椒味道太重食不到牛舌本身的味道炸芝士年糕(2件)炸得熱辣辣,上台時店員細心地提醒年糕中間是流心的小心燙親,口感煙韌帶帶淡淡的芝士香味,個人黎講都幾喜歡,比起牛舌個人覺得更值得一試
Rakuraku 樂拉麵 - 灣仔

今次去到灣仔利東街,經過見到呢間日式拉麵店於是入去試一試。

白貓(豚骨湯)- 豚肩叉燒 $88
赤貓 (辛辣)- 豚腩叉燒(正常辣度)$98