2024-02-11 1276 浏览
今日系年三十,公司提早放下午,难得可以不慌不忙不赶的食餐晏仔,再去行花市。随意走到苏杭街,因为这一带有许多小店,不乏有 heart 之选。走到木,骤眼看仲以为系一间卖简约衣物的店舖,再看门口竖立嘅 Menu 板,噫~𠲖,有嘢食㗎噃⋯⋯睇落几得意,于是入去试试。个 Menu 系超简单,但一定揾到可以入口的,有牛有猪有海鲜仲有 veggie 。我事头拣咗牛丼,我就拣海鲜意粉。店内布置简单以木为主,地方细细,稳藏许多喵咪的小东西,例如有画(无影低😅)有吊牌,我估店东也许是爱猫或毛孩之人。餐厅有两层,今日上层 full house,无机会探索,我同我事头响下层corner位坐high chair ,对㕑师备餐一目了然,又系另一享受。意粉属al dente 类,有咬口,面头两只虾煎起来很香,个龙虾汁都好好味,辣辣哋,开胃嘅。牛丼个sauce 都好味,配珍珠米好正👍🏼,虽然色水好似好深色咁,但食落唔会过甜又唔会过咸,恰到好处配上几片腌渍莲藕片,酸酸哋,balance番汁煮牛肉浓厚味道,我个人认为系一个小亮点。店舖𥚃除了个靓女厨师,好年青,仲有个靓仔「非」厨师(我估咋唔敢确定),眼见佢唔煮嘢食,但其

店舖𥚃除了个靓女厨师,好年青,仲有个靓仔「非」厨师(我估咋唔敢确定),眼见佢唔煮嘢食,但其他嘢都做,冲咖啡捧餐执枱洗碗碟,厨师都系煮完餐亦捧埋餐上二楼,两位亦抽时间同我哋吹吓水,知道开舖大概7个月左右,见到佢哋好努力,觉得好值得支持支持。

我哋以一个冻冰冰嘅甜品做句号⋯⋯菠萝刨冰yogurt ,好味嘅,相信夏天食会更开心。

我事头知我写食评,佢都加少少善意提醒,佢嘅评语系人情味温度好够,如果食物温度都一样咁高就完美了,毕竟冬天食物入口热辣辣,整个人感觉暖和好多😊满意度就可以再提升。

整个用餐过程系非常舒服愉快,食物味道都系好唔错,系一个开心的体验。

体验日期: 2024年2月9日

2024-02-09