2013-07-20 252 浏览
某天赶去搭车时见到街口转角有间小店有粢饭同咸豆浆卖, 一直记住位置等下次有机会番黎试下今日终于都有机会喇, 唔想食咁多野所以就约左友人黎陪我试下呢间旧式小店一入店内好有怀旧既感觉, 店既尽头有条楼梯, 感觉系以前起黎放野既阁仔坐低之后就叫野食喇, 我地叫左鸳鸯粢饭, 馒头, 咸甜豆浆各一咸豆浆: 有葱花, 豆腐渣, 榨菜。我咁大个第一次饮要用匙羹又食又饮既豆浆, 感觉几特别, 不过就好似咸左少少甜豆浆: 好大碗! 豆味好重好香! 甜味刚刚好, 好正!!!鸳鸯粢饭: 姐姐好细心, 见我地2个女仔叫一个, 主动问我地洗唔洗帮我地cut 开一半, 咁当然话好啦我钟意帮衬旧式小店既原因就系因为钟意佢地个份细心同人情味, 佢地做生意除左为左维持生计之外都真系会留意同关心食客!讲番个粢饭先, 话明系鸳鸯粢饭咁梗系一面甜一面咸啦。饭粒硬硬地几有咬口, 咸个面就有榨菜, 肉松; 甜个面既就加有砂糖。不过个人认为内里既油条略嫌脆左少少喇.....但入口又咸又甜既感觉的确几特别既下次我会再黎试佢d中式甜水架, 姐姐等我!

讲番个粢饭先, 话明系鸳鸯粢饭咁梗系一面甜一面咸啦。

下次我会再黎试佢d中式甜水架, 姐姐等我!

2013-07-16