2018-04-26 118 浏览
上次喺大围揾到间平靓正嘅日本嘢,我个返乡下(I mean日本)仲多过我嘅老死又话想去试下,谂起又好耐无喺果边踩单车,就决定踩完单车再过嚟吔。以前运动完可以大吃大喝,而家老喇,反而系攰到食唔到咁多嘢,就拣啲特别想食嘅啦。鱼生饭本来就唔特别,不过呢碗山形角切鱼生粒珍宝赤虾饭,多出嚟只虾就真系够大只喇,纯目测佢有成六吋长两只手指粗,虾肉口感结实带黏性唔会霉烂,再啜埋个清甜嘅虾脑,感动。鱼生粒就符合预期,都系三文鱼吞拿鱼油甘鱼呢啲,睇个色泽都知品质唔错,鱼生粒嘅份量甚至乎多过饭添﹗点刺身饭可以换购三文鱼头鲛,我系相当钟意食三文鱼头嘅,应该话我钟意食熟嘅三文鱼多过生嘅,因为煮过嘅三文鱼啲鱼油逼咗出嚟更好食。有时啲餐厅嘅烧三文鱼头,就真系得个头无肉食,呢度仲有埋个鱼鲛位,价钱相同肉量Double up。虽然鱼头系样衰咗少少,但食落去肉质就好细滑,而且鱼头皮(唔系柒头皮)烧得香脆嗦嗦声。而鱼鲛就几厚肉,鱼肉夹起嚟唔会散但入口即融,又伴随住鱼油嘅甘香,呢个价钱真系自己整都无咁平。明太子手羽个样胀卜卜好似BB嘅鸡髀仔咁,卖相相当吸引,见佢咁胀卜卜就知里面酿咗唔少明太子啦。鸡肉咬落去虽然肉汁唔多,但肉质唔

山形角切鱼生粒珍宝赤虾饭

三文鱼头鲛

明太子手羽个样胀卜卜好似BB嘅鸡髀仔咁,卖相相当吸引,见佢咁胀卜卜就知里面酿咗唔少明太子啦。鸡肉咬落去虽然肉汁唔多,但肉质唔会霉,鸡皮如果再脆口啲就更好。里面嘅明太子份量同预期一样多,辣味唔会好强,加杯啤酒就爽喇。

明太子手羽

今次食嘅款式同上次唔同,不过一样水准唔错,尤其系呢度价钱够街坊,又唔使系旺区排大队,同埋我喺度返屋企仲快过由旺角返呢。
山形角切鱼生粒珍宝赤虾饭
三文鱼头鲛