2022-07-04
全港最出名嘅酒楼 相信非富东阁莫属啦💛当中片皮鸭一定系必食 星期六晚饭时间人山人海 果然预早两星期订枱系必须嘅😎🔺4-6人套餐 (一至五$688|六日$708)🔸片皮鸭 1食落咗单好快就上咗包肉嘅皮上嚟而片皮鸭隔咗十五分钟先上 嚟到嘅时候皮都已经半凉状态 唔够热夹住食都觉有少少逊色 讲返主角片皮鸭 上枱时卖相都可以接受肉占嘅比例都比较多 食落外皮唔够脆 配料青瓜同京葱望落都几唔新鲜 怀住失望嘅情况之下都系食咗两嚿就放弃咗🔹粟米鱼肚羹味道正常 但个羹稀到似粟米汤多啲…🔸蒜蓉蒸海边虾蒜蓉同虾呢个配搭点都唔会伏嘅🔹椒盐焗肉排份量都几多 排骨粒炸得偏干 再加埋椒盐的确系几惹味🔸菠萝咕噜肉其实味道冇乜大问题嘅 但咕噜肉应该炸起一段时间 所以咬落偏干柴 得个汁系微暖 🔹上汤野菌浸时蔬全枱都系肉嘅时候 真系要食多2条菜😂🔸椒盐豆腐 HKD98平日嘅椒盐豆腐可以当小食咁嗌但周末只可以叫例牌豆腐一口大细 个粉浆加入芝麻搞到外观有啲奇奇怪怪咁 虽然系椒盐 但食落反而偏淡(埋单见到要$98觉得有啲overprice🫣)💬平心而论 有希望就有失望 食物质素只系一般般 但呢个价钱嚟讲真系非常扺食 讲紧坊间一份片
当中片皮鸭一定系必食
星期六晚饭时间人山人海 果然预早两星期订枱系必须嘅😎
🔺4-6人套餐 (一至五$688|六日$708)
🔸片皮鸭 1食
落咗单好快就上咗包肉嘅皮上嚟
讲返主角片皮鸭 上枱时卖相都可以接受
🔹粟米鱼肚羹
味道正常 但个羹稀到似粟米汤多啲…
🔸蒜蓉蒸海边虾
全枱都系肉嘅时候 真系要食多2条菜😂
🔸椒盐豆腐 HKD98
平日嘅椒盐豆腐可以当小食咁嗌
但周末只可以叫例牌
(埋单见到要$98觉得有啲overprice🫣)
💬平心而论 有希望就有失望 食物质素只系一般般 但呢个价钱嚟讲真系非常扺食 讲紧坊间一份片皮鸭都起码二三百几 套餐又有汤又有海鲜又有肉 绝对系平民首选🙌🏻
💰人均$270/人 (连酒水)
🚩富东阁海鲜酒家
沙田沥源街6号沥源广场1楼5号舖