2008-11-05 48 浏览
铁板餐唔难揾,好多茶记连大家乐大快活都有得食,但系好食又平嘅都真系有啲难度,呢间莎乐美餐厅系我到目前为止觉得最抵食又几好食嘅扒房,每个餐都唔驶一百,又汤又餐又甜品,仲有星期一至四夜晚九点后入去食全张单八折,真系抵到丫! 㖊晚又系有折,所以又走去帮衬,我哋叫咗一个美式什扒,一个西冷牛扒五成熟,个餐有以下嘅: 罗宋汤:好重好浓嘅牛肉味,食到一嚿嚿嘅牛肉粒粒,仲有洋葱同埋一条条切得好精美嘅甘荀喺汤入面,甘荀仲未煲到烂晒,稔稔地,几好味,我觉得佢个汤仲要好味过森美! 餐饱:够热够软熟,一贯水准,搽埋牛油点汤食一流! 美式什扒: 哗!多到丫!有牛扒、猪扒、鸡扒、鸡全翼、火腿、肠仔,配菜仲有薯角,椰菜花同蕃茄,真系好多嘢食!薯角得三嚿,可能怕装唔落,稔晒唔脆,但系索晒啲蒜蓉汁就好好味,当薯蓉食啰!牛扒最好食,虽然薄,肉汁仍然丰富,而且亦好稔;猪扒差少少,味道可以但有啲硬身,鸡扒煎得好香,皮亦够脆,鸡翼最快冻,所以麻麻,其他大路嘢,唔驶研究! 西冷牛扒:肉身成吋厚、五成熟呈粉红色真系好稔!成块扒大到好似块铁板咁大,牛肉味浓又且肉汁丰富,啖啖都系享受,就算连牛扒侧边嘅肥膏都好香口,忍唔住食埋! 甜品-

餐饱:够热够软熟,一贯水准,搽埋牛油点汤食一流!
美式什扒:

甜品-朱古力雪糕:佢啲雪糕会配埋碎果仁,朱古力碎,仲要好艺术咁绕啲朱古力浆落去,劲正,碎果仁应该系即日新鲜整嘅,咬落去脆卜卜,朱古力味超浓,虽然得几啖好快搞掂,但系因为太饱嘞比多啲我都食唔到,所以觉得啱啱好!呢个甜品真系大餐过后嘅完美终结呀!

饮品:冻咖啡及冻鸳鸯各一,味道够浓,不过如果可以大杯啲就好嘞!

呢间餐厅嘅铁板餐最正系上铁板嘅时候真系「沙」足一分钟,弹到一枱都系,块板有几热可想而知,食到尾啲嘢食仲可以至少系暖嘅,咁样先至叫得!

罗宋汤及餐包
铁板美式什扒