2018-09-12
长沙湾陆续都有不少食店开业,除长沙湾居民外,好多区外人都会特意入长沙湾、荔枝角、深口埗个边「揾食」!长沙湾既越南餐厅【金满都越南餐厅】最近我朋友食完话唔错,质素味道都属中上而咁岩行经长沙湾,正正要去揾野食医肚。所以就去左元州商场个边揾揾【金满都越南餐厅】,发觉很久没有过来,呢度地铺原来都变了全部都系餐厅!这区变化了不少啊!当晚见到都好唔少人帮衬,可能做长沙湾街坊为主,内里装修虽然没有太过特别,但胜在够光猛,感觉都好干净似的。越南餐厅或者是茶餐厅? 呢个装修都算唔错。八点几九点都仲有几台人,大部分都系一大家细,而且我仲留意到呢到竟然愈夜愈多人黎。都座无虚席了我走的时候,平民既餐厅岩晒街坊更可以吸引到好似我咁既区外人入黎试试呢!睇睇餐牌,野食既选择真系几多,拣都拣左好耐,伙记都忍唔住同我地介绍几款。有好多唔同越南既特色小食同主菜,食品方面真系有一啲新元素在内而且佢仲有几款几特别既煲,例如有越南咖哩软壳蟹煲、咖哩鸡煲、法式红酒绘牛尾煲等等,都系比较系越南餐厅少见既野食。但它的定价却又很平民。越色蒸粉包2件 $30蒸粉包系越南茶必叫之一,晶莹剔透的粉皮包裹成四四方方!佢一件已经好大个了,入面包
越色蒸粉包2件 $30
蒸粉包系越南茶必叫之一,晶莹剔透的粉皮包裹成四四方方!
佢一件已经好大个了,入面包住左好多料,食落去好丰富的,而且佢个皮好薄,唔会食到成个口都系个皮,里面有满满既木耳丝同埋罗白丝等等,食起上黎都觉得好健康同清爽不腻。
而且外皮上面放左啲炸过既蒜,食起上黎带点咸咸,唔会觉得太素口。
香草牛油焗青口 $68
首先上菜的是香草牛油焗青口,一共有六只青口。
未开始食已经闻到香浓的牛油味﹐加上每只青口都饱满有肉 ,牛油香草的配合令口感丰富。喜欢青口的朋友﹐我会推荐这款。
越南咖哩鸡煲 $95
越南咖哩鸡煲除了咖哩香浓吸引﹐我们留意到每块鸡肉都煲得入味和软滑﹐而且经过长时间烹调肉质不会变硬或者失去鸡的鲜味, 反而非常入味!有啖啖的咖哩鸡香。
咖喱不是平时市面上吃到的日式或印度咖哩﹐这种香浓但又分明的层次感,可能就是越南咖哩独有的吸引之处!建议各位把咖哩拌饭食用!把鸡煲每滴精华吃尽!
冻荔枝玉露 $13
食完浓味的咖哩后,侍应刚好呈上冻荔枝玉露,时间真刚刚好!喝一口荔枝玉露把刚才残留口腔的咖哩味清走!好让我继续迎战其他的食物。冰凉特饮之中呢款好似最吸引呢
香茅鸡翼汤河粉 $50
接下来是香茅鸡翼汤河粉!汤上表面布满了香料!鸡翼共有4只!俗语有话:「观人先观面!食粉先食汤!」第一口尝到汤底除了鲜甜外,还感受到厨师花足料和心机整作的汤底!
河粉也不错!香茅鸡翼也有吸引之处!就是很大只很厚肉﹐喜欢食鸡翼的我﹐非常享受这种啖啖肉的感觉。虽然谈不上极品级美味,但绝对性价比高。
而橙红色的鱼露甜甜酸酸,落番小小更加系河粉既灵魂。
马拉盏炒通菜 $55
热腾腾的呈上同样炒得有镬气而且充满越南风味~越南餐厅也可以炒到泰国马拉盏炒通菜的感觉,咸咸辣辣,送埋白饭就最好不过啦!
通菜口感都几爽,唔会炒得太淋,保留左菜既质感同味道,马拉盏也同时炒得好香,味道带点浓浓的,同通菜一齐炒就最夹。呢碟菜好惹味,令人忍唔住食完一啖又一啖。
真材实料不用过多的言语说出来...因为咁多街坊都支持呢间越南餐厅,加上一试便知龙与凤,呢度越南美食种类繁多,成日食都可能不会嫌闷!姐姐服务又好好!不过我住个边就无呢间越南餐厅啦!Sad!