系香港,普遍都系见到连锁式嘅酒家,肯用心做点心的传统茶馆已经愈来愈少兴幸,屋企楼下重有新兴新兴排长队兼等位已经系基本常识。平时好少排队食野,但系新兴真系值得等。无他,因为想食到香港最好食最新鲜的点心,就要付出架啦师傅即制一粒粒的虾饺,每粒都胀卜卜,好靓好吸引虾饺上到台面要等30秒以上先好食,因为太新鲜太热,如果马上起筷会好易整穿块皮入口,满口都系鲜虾同埋猪肉的肉汁,皮又够薄。加上少许的鲜笋带来爽身的口感,满足。烧卖所用的材料都好新鲜,唔会食到出面其他地方的烧卖个种好「乸」的口感。口感札实,好女食!罗汉斋粉包,入面有木耳等多种材料,所以味道好丰富,一D都唔比肉类的点心味道浅薄。鹌鹑蛋烧卖,皮够薄,可以清楚见到包住鹌鹑蛋丶猪肉同埋虾。鲜猪肉同鲜虾结合而成的烧卖,加上鹌鹑蛋的蛋香味,令人齿颊留香食完之后饮一啖香片,满足坊间好少有的莲蓉包,呢度的莲蓉包真材实料,莲蓉唔会太甜,蛋黄咸咸地,加上软松的面包,好香好味!一盎盎的盎头饭,我最爱的系排骨凤瓜饭。蒸出黎令肉汁流入饭中,加上煮过的甜豉油,味道真系好好好好正!饭身唔会蒸到好腍,重有点爽口的感觉,好食!望下条队,你就知咩料啦!
兴幸,屋企楼下重有新兴
虾饺
师傅即制一粒粒的虾饺,每粒都胀卜卜,好靓好吸引
烧卖
罗汉斋粉包
鹌鹑蛋烧卖
食完之后饮一啖香片,满足
盅头饭
望下条队,你就知咩料啦!
2017-01-07
烧卖