2018-03-06
天气冻冻地,最啱食鸡煲。系网上见到呢间新开无耐的餐厅的鸡煲几唔错,价钱又唔贵,一于放工约朋友去试下。鸡煲的辣味同麻味都有几个level可以拣,因为朋友唔食得太辣,所以我地拣左少辣同少麻。好快鸡煲同火锅料就送到枱上😋鸡煲虽然系小辣,但辣味都有啲强,朋友都系觉得有啲太辣,但我就觉得刚好(鸡煲都系要有辣先好食👍)。鸡肉好入到酱料味,最正系鸡肉超级嫩滑,每啖都好juicy❤份量够2~3人食,我地两个女仔食完啲鸡都已经饱左6成。食完鸡就开始打边炉~鲜牛肉好大碟,牛肉嫩得黎又弹牙,完全无渣打边炉点少得响铃,浸一浸秒速上水,外冧内脆,仲要索晒汤底味,超好食本身鸡煲已经跟左碟生菜,所以我地就叫左鲜枝竹,可以有多啲蔬菜食龙凤柠乐其实系柠檬同咸柠加可乐,饮落酸酸甜甜,可以解腻,配食鸡煲一流朋友叫左杯怀旧红豆冰,红豆好粉,好香甜😋但啲cream捞浑左后就有啲过甜了整体黎讲呢间的鸡煲好食,而且又唔洗等位同坐得舒服,系一个回头之选
食完鸡就开始打边炉~
鲜牛肉好大碟,牛肉嫩得黎又弹牙,完全无渣