2018-05-28
平时好少去青衣,多数都系去青衣城行,不过朋友话最近长发多左好多野食,除左有青街之外,仲多左好多餐厅,所以就一于试下啦!呢间虽说系一间中式酒楼,不过单看牌都感受到并唔系咁传统式的。而且酒楼都好大,好多街坊客都会嚟帮衬呀!加上酒楼都有好多平价套餐,真系好吸引呀!夏日炎炎,最岩就系饮啖汤清清地。呢个冬瓜盎真系又清凉又消暑,而且份量都好大,真系饮多几碗已经饱晒。店员会帮我地装好一碗碗,见到有好多瓜同料,证明冬瓜盎真系足料的。冬瓜色泽透明,而且瓜肉超厚,绝对系抵食,份量唔少,都可以食到好多瓜,而且都好多汤系入面,唔会愈食愈无水。点了一份生炒骨,生炒骨最难做到就系粒粒骨都可以沾到汁,而且好难做到色泽均衡,而且生炒骨酸酸甜甜,所以都好开胃。而今晚嘅主角系就系呢个黑椒猪手啦!猪手系原只上而唔系斩晒件,感觉非常大份,而且仲有洋葱系底。切开少少,倒入黑椒汁令猪手可以更入味。而洋葱又可以吸晒黑椒汁的味道,真心正呀!识食一定系将洋葱拌出,令洋葱可以吸下猪手嘅油腻。切了一旧拌饭,真心好大旧好厚肉,绝对系正又入味,拌饭一流。
识食一定系将洋葱拌出,令洋葱可以吸下猪手嘅油腻。
切了一旧拌饭,真心好大旧好厚肉,绝对系正又入味,拌饭一流。