2024-08-04
长沙湾系香港一个老区,虽然冇大型百货商场,但胜在多平民小店,价廉物美有时谂唔到食咩就会去食潮州粉面,贪佢又便宜又多选择,有牛腩有鱼蛋有墨丸,但有一样啱心水比起其他粉面店,一兴算系装修新净啲位又阔落,望下餐牌个特别推介,有样嘢叫牛脆骨,系牛嘅气管,系稀少部位,充满胶原蛋白,真系未试过,一于试下一嚟到见到成碗满满的牛脆骨,一咬落去果然好爽脆,汤底清而不腻,食厌牛腩鱼蛋嘅可以试下,成碗河粉好大碗又多𩠌,唔好话女仔,我谂男仔都够饱,食到尾都仲有牛脆骨朋友叫咗牛腩云吞双并,试咗佢一旧牛腩,肉质松化又唔肥又唔过瘦,好食。听佢讲云吞啲虾都好大只,又系抵食之选两个人叫多个炸鱼皮,好够脆,又系一碗满满的,加几蚊叫埋餐饮,食完饱足半日潮州粉面四围都有,但揾间好食又坐得舒服嘅都唔容易,仲要价钱亲民,真系长沙湾一个好选择食紧𠮶阵时见到餐牌有外卖火锅配料,有牛腩鱼蛋牛丸等等,又几得意㖞,住附近嘅话都可以试下买嚟试