2017-05-01
友人乔迁欣荣花园入伙,上去探吓小朋友,友人盛意拳拳邀请留下晚饭,楼下有富临皇宫,近近地都好。以前食过富临皇宫其他分店,感觉上质素麻麻,不过友人话都几好咁是但啦!见到有龙趸两食228,依家喺街市买龙趸肉炒球都要过百,酒楼有人整埋都抵食。龙趸肉多骨少,小朋友都食到,就叫呢个。另外做紧特价烧鹅例牌20蚊,真系抵到极,又叫。再叫多个泰皇虾腰炒通菜,三大一小都够食喇。烧鹅例牌都有脾位,虽然件数不多,但20蚊真系冇得要求。烧鹅微暖,鹅皮尚叫脆口,鹅肉比较痴骨,可能紧紧熟,烧得透啲会更好。清蒸龙趸头腩有少少碎骨,大人比较啱食。龙趸头腩都有好多肉,龙趸皮胶质丰富。西兰花炒龙趸球嘅龙趸球就啖啖肉,小朋友都钟意食,西兰花比较硬,炒耐少少腍返啲会更好食。泰皇虾腰炒通菜几惹味,都有唔少虾仔,个菜唔算辣,咸香味浓啲。四个人都系食咗400蚊,街坊酒楼有时唔煮饭落楼食不失为好选择。