2018-01-14
今日黎到长沙湾觅食,旧区最多既就系地道小店,当中最出色嘅可算系茶餐厅,今日就再次帮衬食过几次都觉得唔错嘅德记食午餐。环境:话明系小店,座位一定会迫d,但都有3至4张卡位枱,不过唔建议坐电视机下面个张卡位枱,因为会俾电视机声嘈到崩溃,我试过。服务:同普通茶记差唔多冇乜特别,但食过几次试过唔止一次收银找错钱,仲要多数系找多左钱,睇黎收银要再小心d先唔会做蚀本生意喇。卫生:卫生情况一般般,其中有个卡位上面系楼梯底,斜天花上面有唔少尘垢,见到都惊会跌落枱面d野食度。味道:呢度主要系食碟头饭同车仔面,我地分别叫左一个紫菜五宝面同两𩠌面。先讲紫菜五宝面,每样𩠌有一件,试完觉得墨丸最好味,加埋紫菜汤既鲜味,整体都几满意。两𩠌面分别系鱼片头同云吞,鱼片头鱼肉比较淡口冇乜鱼味,反而云吞有惊喜,食得出足料大只虾,但汤底较清淡,同紫菜汤比差了一截。抵食:三十几蚊既午餐,系长沙湾仲有唔少其他选择,只不过始终系老店,味道总有一定既保证,先至可以做到多年屹立不倒既。