2022-10-02 644 浏览
系天水围想食粥真系无几多选择,一系就连锁店,一系就只有新北江果间老牌粥店,近期天盛街市见到开左呢间新既,今日自己就黎食个下午茶试下先。小店铺面唔大得几张枱,下午时间都算几多人,差唔多都坐满,黎到岩岩有2枱客离开先有位坐,坐底望左几下餐牌,想叫野时见d阿姐都几忙系咁包外卖同落外卖单,睇黎都几好生意,我都等佢地松动d先叫到佢地落单。及第粥本身想叫艇仔粥,但个人认为食生滚粥类会容易反映到店家既用料,所以拣个及第粥试试,粥底都算ok,几绵,而家d粥铺其实十居其9都加左d豆粉开,呢间都唔例外,材料有猪润,猪心,猪肚,猪粉肠同猪肉丸,猪润有2块,2块唔同口感同味道,1块比较硬爽d,无乜猪润本身果种味,1块就平时食果种口感,鞋鞋地又有猪润味,因小弟平时唔多食猪润所以唔评边只先系好野先,猪心猪肚各2块正常,爽口无怪味,猪粉肠都有2条,1条就入面多粉d1条就空心干净d,猪肉丸1小粒比较咸,成个粥黎讲我觉得普通啦,一般正常。炸两呢份炸两算几高质,肠粉皮好光滑,食落唔会一pat野咁,油炸鬼虽然唔系好脆但都唔韧,食落几松软,加左甜酱麻酱食味道更加升级,美中不足系店家无芝麻供应,个人比较钟意落埋芝麻,可惜。整体

及第粥

及第粥

炸两

整体而言呢间粥店都食得过,街坊价钱多个选择,油器相对做得比较出色系我埋单果已经卖晒了,其间听到好多人买外卖都买炸两,另外留意返外卖每个盒收1蚊的。